21-09-2024, 20:24
|
PA 10 GHz NERA
|
|
21-09-2024, 20:39
Zbyszek,
Staszek SP6GWB jeszcze na zjeździe w Morawie miał prezentacje na temat użycia tych modułów. Ja prawdopodobnie nie powinienem się wypowiadać na ich temat bo osobiście je uruchamiając dwie sztuki uwaliłem. Z własnego doświadczenia dodam że: 1. Nie należy stosować krokodylków (szczególnie na -5 V) podczas uruchamiania 2. Jak już zastosujemy kolorowe kabelki przylutowane do wyprowadzeń modułu aby uniknąć przypadku z punktu (1) należy 5-cio albo 7-mio krotnie się upewnić który kolor jest do plusa a który do minusa. Pewnie zachowały się informacje o tych modułach na innym forum.
21-09-2024, 21:01
Dzięki Paweł za cenne uwagi, może uda się nie uwalić :-)
Na innym forum nie znalazłem, ale jeszcze raz przekopię. Nie pamiętam czy była mowa o tym w Morawie, ale jakieś materiały mi się zachowały, więc pójdę tym tropem. Na koniec zostanie Staszek SP6GWB, bo jak mam mu zawracać głowę, to chciałbym mieć chociaż minimalną wiedzę o tym co mam :-)
23-09-2024, 21:38
Zbyszek,
mam napisany w Word ze zdjęciami opis transwertera i PA z modułów NERA. Jest tego 5.4 MB, mogę ci to wysłać lub udostepnić na dropbox. 73's de Staszek SP6GWB |
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|