24GHz - testy
W dniu dzisiejszym, w SP1, z powodzeniem zostały przeprowadzone łączności w paśmie 1,2cm.

Sprzęt to TRV'y zbudowany na modułach WaveLab pracujące z mocą ok. 0,6W
Anteny 0,3m, TRX: IC-705

Pierwszy test wykonany na odległość ok. 1,5km, drugi test odległość ok. 12km. Uzyskane sygnały odpowiednio 9+60dB oraz 9+40dB. Przetestowaliśmy mody: AM, FM, DV oraz SSB i CW.

Pogoda nie rozpieszczała.. była gęsta mgła. Mimo wszystko sukces dla nas wielki.

film
Odpowiedz
Żeby nie zakładać nowego wątku, piszę we wcześniej już założonym.

Otóż dzisiejsze eksperymenty przy okazji trwających zawodów DUR, w paśmie 24GHz ukazały bardzo ciekawe zjawisko. Miałem przyjemność zrobić QSO ze stacją DG1BHA Heiko, którego stacja znajduje się w miejscowości Schwedt (ok. 50km na południe od Szczecina). Zrobiliśmy łączność zaraz na początku zawodów tj ok. 10:15LT. Jakież było moje zdziwienie gdy w łączności SSB otrzymuję raport 59RS a na zewnątrz zero chmurki i świeci pięknie słońce. Cóż się okazało gdy pokojarzyłem fakty. Dziś nad ranem w Szczecinie był przymrozek, dolina odry cieplutka gdyż woda w odrze trzyma mocno dodatnią temperaturę. Rano jak wstałem widziałem piękną mgłę wzdłuż całej doliny odry. Pomimo że było już po 10ej to mgła jeszcze prawdopodobnie była w zaniku i trafiliśmy na takie ciekawe zjawisko. Kierunek do Heiko mam praktycznie po dolinie - wzdłuż odry.

Dla zobrazowania wrzucam obrazek.

Zatem RS bez chmur i deszczu możliwy? Możliwy. Smile

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz
Maciek,
moja hipoteza co do tego 24 GHz RS polega na tym, że dzisiaj pojawiały się inwersje temperatury na
obszarze propagacji waszego QSO. Ciepłe i wilgotne powietrze z doliny Odry unoszące się do góry
natrafiło na warstwę chłodnego powietrza zalegającego wyżej, co powodowało przekroczenie punktu rosy
i wykroplenie się wilgoci w postaci kropel deszczu, a może i kryształków lodu.
Na 24 GHz odbicie typu RS zazwyczaj następuje na szczytach chmur burzowych wypiętrzających się wysoko,
gdzie następuje wymrożenie wody pary wodnej. Dlatego też zaleca się przy wystąpieniu RS na 10 GHz podniesienie
elewacji o kilka stopni i próby na 24 GHz.
Zaznaczam, to jest moja hipoteza, być może wytłumaczenie jest inne.
Zauważyłem przy łącznościach pozahoryzontalnych tropo przez inwersje, że sygnał na 24 GHz jest niekiedy drżący,
wskazujący na jego wielodrogowość, Być może jest to drugie , hipotetyczne wyjaśnienie.
Istotne jest to, czy u ciebie sygnał od Heiko był tez z lekka RS ?
73's de Staszek SP6GWB
Odpowiedz
Tak, sygnał między nami był mooocno zniekształcony, w obu kierunkach. Godzinę później, kiedy robiłem QSO z SP1TMT Adamem, Heiko już był słyszalny normalnie. Warunki się zmieniły diametralnie a ponieważ koledzy robili QSO praktycznie na tym samym kierunku to słyszałem ich obu bez problemu.
Odpowiedz