Interesujące układy LNA na pasmo 13cm
NF ~0.4dB
https://www.qorvo.com/products/p/QPL9547
Odpowiedz
Faktycznie dość ciekawy i w akceptowalnej cenie no i z dobrą dostępnością. Zaznaczyli, że płaszczyzną kalibracji jest pin wejściowy, "wybudowali" linię wejściową, to plus. Wgrałem sobie s-parametry i szczególnie w przypadku 13 cm jest całkiem przyzwoicie jeśli chodzi o dopasowanie. 23 cm, troszkę gorzej pod tym względzie ale przyzwoicie.

DP1 to jest dopasowanie na 1300 MHz.
DP2 to jest dopasowanie na 2350 MHz.
N1 to okrąg stałych szumów dla 1300 MHz.
N2 to okrąg stałych szumów dla 2300 MHz (jest rzadsza gradacja częstotliwości dla szumów, dlatego nie 2350).

Dobrze to można zobrazować w AppCad, że jest nieźle predysponowany do zrobienia LNA na 13 cm.

Kwadracik to S11 elementu, kółeczko to koniugacja tego, czyli jak powinien wyglądać układ dopasowania, a trójkąt to miejsce gdzie powinien być dopasowany aby miał NFmin. Dla 13 cm są blisko siebie.
Dla 23 cm, już nie jest tak dobrze

Szkoda, że w DS nie napisali w jakiej technologii jest wykonany, w Mouser jest zaznaczony jako Si, ale raczej mimo wszystko to stawiam na GaAs, ale głowy bym nie położył. Postępy technologii krzemowej dla układów w.cz są istotne.
Odpowiedz
Tak, właśnie łatwość użycia....kompletnie bezstresowy układ (50ohm, unconditionally stable). Na 23cm jest gorzej, ale wciąż lepiej niż większość LNA sprzed kilku lat.
No i cena 35zł/szt. w mouser też rewelacyjna.

Zastanawia mnie czy coś dodać na wejściu, żeby go choć trochę zabezpieczyć.

Ma też pin shutdown na którym można by zrealizować limiter - odpinać wyjście gdy na wejściu jest coś bardzo silnego.
Odpowiedz
Paweł, daj znać kiedy wracasz, mam przesyłkę do pomiarów u Ciebie.

Płytka jest do poprawek i będzie kolejna. W szczególności jeśli ma ich powstać więcej to trzeba polutować jak najwięcej pasywnych elementów.
Odpowiedz
Planuję wracać około 22.02.2024, choć na ten dzień planowane są blokady granic przez rolników we wszystkich krajach przez które jadę (HU, SK, CZ, PL) Confused Dodgy Undecided 
Co za czasy, że trzeba sprawdzić przed dłuższą trasą coś jeszcze oprócz prognozy pogody...
Wygląda zachęcająco i sprawdzę co tam w trawie piszczy, tym bardziej że mam kilka zaległych tematów do pomierzenia kolegom to zrobię to blokowo. Odezwę się bliżej końca mojego "zesłania".
Odpowiedz
Witajcie!
Widzę że jest tam filtr ceramiczny SAW, wnoszący pewne tłumienie w paśmie użytkowym, ale czy dwa wzmacniacze obok siebie przedzielone tym filtrem, każdy o 19dB wzmocnieniu to nie jest za dużo? Nie wpłynie to negatywnie na sprawność szumową i zakłócenia skrośne całego LNA? Pytam, bo ja dopiero się uczę.
Odpowiedz
Konkretnie jest QPL->tłumik 6db -> filtr SAW -> QPL ->tłumik 6db. Razem 20dB wzmocnienia.
Filtr to Taisaw TA0803A

https://www.golledge.com/media/2233/mp02111.pdf

Końcowy tłumik projektowałem tylko 3dB, ale zalutowałem 6. Planuję tez obniżyć bias w drugim QPL, ze względu, że każdy pobiera obecnie aż 70mA i to jest problem - bo to wszystko się grzeje - prawdopodobnie zupełnie niepotrzebnie.

20dB dla wzmacniacza w tym paśmie to moim zdaniem optymalna wartość, żeby wrzucić ten sygnał na SDR.
SDR ma NF ~6dB a przed nim mam limiter i bias tee...no i przewód.
SDRy mają tylko 60dB dynamiki więc bez żadnego filtra w zasadzie nie da rady.

TRV zwykle mają LNA w sobie i rzeczywiście nie wymagają aż takiego wzmocnienia ale zwykle LNA mają podobne wzmocnienia lub jeszcze wyższe - przykład:

Odpowiedz
OK, myślałem że są to filtry LC (LPF/HPF). Widzę że okleiłeś to z drugiej strony miedzią. Zastanawia mnie jeszcze zasilanie tego LNA. Idzie ono alternatywnie ze środkowej żyły z wyjścia (po wzmocnieniu) tego układu. Czyli biegnie z kierunku przekaźnika antenowego a nie z drugiej jego strony od jego wejścia. Dlaczego zostało to tak zrobione?
Odpowiedz
Gniazda N założyłem przez pomyłkę odwrotnie (F/M), także się nie ma co nimi sugerować.
Ale zasilany jest przez bias-t przez przewód od strony odbiornika - tak najwygodniej się to robi - nie trzeba dodatkowych przewodów - tak samo jak konwerter satelitarny.
Odpowiedz
Coś tu nie gra. Ze zdjęcia LNA wynika że lewa jego strona to wejście, a prawa to wyjście (po wzmocnieniu). Odczytuję to po indukcjach na wzmacniaczach. Prawe gniazdo ma dodatkowy dławik który idzie na stabilizator, wiec od tej strony jest zasilane LNA. Natomiast w sprawie gniazd nie zajmuje stanowiska, każdy robi tak jak mu wygodniej.
Odpowiedz
Dokładnie tak jest - z lewej jest wejście, a od strony wyjścia jest zasilanie. Co tu nie gra ?
Odpowiedz
OK teraz juz zrozumiałem. Wejscie jest przy antenie, a nie przy TRX.
Odpowiedz
Wykonałem dwa preampy na QPL9547.
Jeden - na 13cm ma NF 0.9 zmierzone przez Pawła SQ1GQC
Drugi - na 23cm ma NF ~1.5 zmierzone w Swornychgaciach na sprzęcie Kazika SP7CKH

Obydwa mają bardzo dobre dopasowanie do 50Ohm i wyłącznie kondensatorek ATC na wejściu.

Ogólnie jestem nimi zawiedziony i coraz mniej wierzę w proste i cudowne MMIC LNA,

W kwestii datasheet'a i tego jak oni mierzą NF to zalecam uważne czytanie..w tego datasheet robią to w ten sposób, że referencją jest taka sama płytka jak z układem, tylko z zamontowanymi kondensatorami przepustowymi - nieoptymalnymi dosyć jak na interesujące nas pasma.
Odpowiedz
https://www.facebook.com/groups/11426646...ently_seen
Nie chce mi się tego komentować Smile
Odpowiedz
(02-05-2025, 09:57)SQ6QV napisał(a): https://www.facebook.com/groups/11426646...ently_seen
Nie chce mi się tego komentować Smile

Niedługo osiągną NF zerową.....
Odpowiedz