PN2026C chiński miernik szumów fazowych
Informacja o mierniku pojawiła się na początku roku na EEVblogu .Autor wkleił linka do strony miernika nie pisząc nic więcej.
Była to wersja A potem została opracowana B i bazująca na lepszych przetwornikach wersja C którą kupiłem.
Na stronie były prezentowane postępy  prac ,testy i pomiary , można było śledzić rozwój konstrukcji co było ciekawe i pouczające .

Strona miernika

Kilka dni przed Sfornymi dostałem miernik . Brzydki , nieładny, niedokładnie wykonana obudowa .Do wymiany.
Jednocześnie fajnie działająca elektronika zasługująca na lepszy domek.
Konstruktor miernika starał się zapewnić idealne warunki do testów by pokazać jak najlepsze wyniki.
Stąd zasilanie akumulatorowe filtry i regulowane tłumiki .
Mnie zależało na realnych parametrach , bez cudowania.

Podłoga szumowa , Sygnał z niezbyt czystego GPSDO bez filtrów wzmacniacza  i tłumików.
Myślę że jest nieźle.

Wenzel  serii 500 Spodziewałem się ze na 1Hz będzie lepiej

Odpowiedz
Chcę ten pierwszy "oscylator" który zmierzyłeś Big Grin Big Grin Big Grin 
Domyślam się, ze to test tła szumów i jakości korelacji kanałów.
Odpowiedz
(27-10-2023, 12:22)SQ1GQC napisał(a): Chcę ten pierwszy "oscylator" który zmierzyłeś Big Grin Big Grin Big Grin 

Mówisz i masz , nawet podwójnie.
Odpowiedz
Powoli uczę się miernika .Niektóre pomiary mnie zaskakują .
tak jak ten C-MAC STP2566LF .kosztował 20$ , wygląda paskudnie ale ma 105db przy jednym hercu. 

Nie opanowałem jeszcze rozsądnej prezentacji wyników. Przesyłanie danych do Timelab
działa lecz wychodzą bzdury a do Matlaba nie mogę się zabrać.
Odpowiedz
Kazik. Jednym z problemów może być kwestia kropki i przecinka w wynikowych plikach. Z tym bywa niezły mętlik. Przy jakiejś okazji zrób jakiś krótki pomiar i prześlij mi plik wynikowy (ten który ma być wysłany np. do Matlaba). Zobaczę, czy nie ma w nim podobieństw do formatu z programu A. Holme. Do niego mam ładny skrypt w pythonie do prezentacji wyników.
Odpowiedz
Na kolegów zawsze można liczyć.   Wink
Pomyślnie udało się zakończyć temat importu plików Pn2060 do Timelaba.
Nie jest to wygodne , wiersza poleceń w DOSie przestałem używać w chwili pojawienia się NC.

Tomasz wielkie dzięki.
Odpowiedz
Na ebayu  pojawiły się  generatory  firmy  C-MAC STP 2187 LF
Kosztują około 30$ wyglądają nieświeżo ale    szumy fazowe mają na stosunkowo niskim poziomie.
Porównałem je z ulubionym oscylatorem Michała 8663 który można nabyć za podobne pieniądze.

Odpowiedz
Relacji z budowy ciąg dalszy.
na razie relacja fotograficzna .

Na płycie czołowej ciasno ,ale złącze do zasilania zewnętrznego wzmacniacza musi być.

Płytka PN2060c została wyciągnięta z paskudnej czarnej obudowy i   na razie prowizorycznie zamontowana  .

Po drugiej stronie płyty montażowej mieszkają dwa MV200 ,dwa rozdzielacze . Zamieszka jeszcze zasilacz i
prawdopodobnie dwa wzmacniacze z filtrami 10MHz.
O MV200 napiszę osobno bo są tego wartę.

Odpowiedz
Czekając na płytkę zasilacza robię różne testy żeby poznać możliwości przyrządu .
Konstruktor podawał różne wartości .Było 200MHz , 150 ale i też 10xFref.
Pomiary generatora sygnałowego   pokazały wiarygodne wyniki do   145MHz. 
Mierzyłem w zakresie 5-185MHz co 20MHz,  

Zgodnie z oczekiwaniami wzajemne przesunięcie wykresów PN zmniejsza się zgodnie ze zmniejszającą
się krotnością powielania w syntezerze generatora .
Na początku jest x5 potem niecałe dwa by skończyć na kilkuprocentowych wzrostach .Ale pomiędzy 145 a 165MHZ
szumy fazowe wzrosły powyżej oczekiwań. Oprogramowanie miernika dobrze daje sobie radę w drugiej strefie Nyquista
 ma jednak kłopoty z przejściem do trzeciej.

Kiedyś pokazywałem na forum moje ocxo 103,5MHz .Porównałem je z Wenzelem 100MHz i ocxo OK1FPC 131.5MHz .

Big Grin
Odpowiedz
Po ostatnim wpisie miernik przeszedł modernizację mającą obniżyć temperaturę elektroniki.

Zastanawiam się nad zakupem dwukanałowego mieszacza umożliwiającego pomiary
do 9GHz .  Nie do końca pasują mi jego parametry za to cena jest mniejsza od kosztu samych 
elementów  do jego budowy.
W międzyczasie powtórzyłem eksperyment konstruktora PN2060 z pomiarem bezpośrednim
generatora 1GHz . Dla porównanie to samo zmierzone HP8563 .Wyniki oceńcie sami 

Odpowiedz
O ile na dole pasma pomiarowego mamy możliwość dać radę, to wyżej jest ciężko chwilowo. Chciało by się móc zmierzyć coś takiego (tu MXO-PLMX od Quantic-Wenzel):

albo coś takiego (tu z DS mojego SMF100A):

Odpowiedz
Pojawiło się nowe oprogramowanie do PN2060.Podobno został przepisany cały
 kod i nie są wykorzystywane  żadne zapożyczenia. Do funkcjonalności jaką zapewnia
 TimeLab brakuje  obsługi kilku wykresów na ekranie  w celu porównania ich ze sobą.
Odpowiedz
Przykład pracy nowego programu: moje ostatnie GPSDO mierzone  za pomocą MV200 x2

Odpowiedz