Okrągła antena tubowa wykonanie z arkusza blachy :)
Ciężko powiedzieć czy to wykonanie amatorskie czy profesjonalne...narzędzia są amatorskie i dlatego tu to wrzucam Smile

Odpowiedz
Czuję się oszukany! Dodgy Big Grin
Czekałem aż na końcu filmu wyciągną VNA na pedały i zmierzą charakterystykę. Skilli można im pozazdrościć, ale do mleka nie specjalnie się ta kanka nadaje. Krytycznym miejscem jest połączenie dna uszczelniane jakimś magicznym uszczelniaczem Undecided  Dennica powinna być tłoczona i łączona z bokami za pomocą spawu bez zagłębień w środku. No i nitowanie! Nie jestem pewien czy te wyoblarki, nożyce i inne narzędzia nie zostały tam po czasach panowania Jej Królewskiej Mości Rolleyes Pomijam oczywiście kwestie higieniczne panujące w warsztacie. O BHP nie wspominam, ale też i się nie dziwię. Oj widziałem różne kwiatki w fabrykach dookoła globu.
Odpowiedz
Big Grin VNA na pedały Big Grin
No szew uszczelni tłuszcz z mleka i bakterie Smile
Nawet za PRLu były spawane. Obejrzyj na tym kanale hutę aluminium. BHP po prostu powala. Każdy niezależnie od miejsca pracy ma ten sam strój roboczy.

A fabrykę talerzy to pewnie widzieliście?

Odpowiedz
Zrobienie technologią z pierwszego filmu oświetlacza wg OM6AA, to żaden problem, każdy w garażu powinien potrafić  Smile 

Odpowiedz
Ja bym ich poprosił o stożki na biconical
Odpowiedz
Kolega zaopatrzył się w mini giętarkę modelarską, namawiam go aby zrobić mini horna ...a może nawet dużego horna... Piotrek, zróbmy to!
Odpowiedz
(13-06-2022, 18:14)SQ6RDP napisał(a): Kolega zaopatrzył się w mini giętarkę modelarską, namawiam go aby zrobić mini horna ...a może nawet dużego horna... Piotrek, zróbmy to!

http://mikrofale.cafe/showthread.php?tid=282
Odpowiedz
Z KAWAŁKA blachy można i tak:

[Obrazek: spif.png?w=800]

https://hackaday.com/2024/03/16/a-spif-f...ing-metal/

(06-01-2022, 23:49)SQ6QV napisał(a): Big Grin VNA na pedały Big Grin
No szew uszczelni tłuszcz z mleka i bakterie Smile
Nawet za PRLu były spawane. Obejrzyj na tym kanale hutę aluminium. BHP po prostu powala. Każdy niezależnie od miejsca pracy ma ten sam strój roboczy.

A fabrykę talerzy to pewnie widzieliście?

Te metody podchodzą pod:

Single Point Incremental Forming (SPIF)
Incremental Sheet Forming (ISF)

Big Grin
Odpowiedz