Antena na 1296 MHZ biquad 23cm
Jeden ham's (znany ukf-owiec) z Białorusi wykonał takie monstrum : 8x DL7KM z direktorami na pasmo 23cm :
https://observablehq.com/@eu2aa/1r_8v_48...a/untitled
z taką antena chyba na EME chłop "ciśnie" Wink

Szczerze polecam pooglądać i poczytać,  bo takich opisów brakuje u nas...

73, Jarek
Odpowiedz
Zmowtywowany dyskusjami z SQ6RDP zdecydowałem przebudować trochę beacon SQ6EMM/B.

Główny cel: migracja z anteny PCB Yagi na BIQUAD:

Oto "dokumentacja fotograficzna" z budowy biquada: https://photos.app.goo.gl/aT7GoRr5J14jsY8v7
Odpowiedz
David,
mam zbędną antenę bi-dipole zabudowany na 23 cm, który kiedyś służył na linku 23 cm na packet radio w SR6BBS,
mogę ci go podarować.
73's de Staszek SP6GWB
Odpowiedz
Cześć Staszek, dziękuję beacon już poskładany z nową antenąWink
Dzisiaj 18-19 będzie montowanyWink

Ale dziękuję za propozycjęWink
Odpowiedz
Namówiony przez Staszka SP6GWB, dojrzałem do tego i w końcu postanowiłem popełnić hybrid doppelquad antenne autorstwa DL7KM. Wybrałem sobie  konstrukcję Randy K9BCT 23cm BiQuadYagi’sBiQuadYagi’s

Ja robię troche inaczej, wszystkie direktory są suwliwe, można poprawiać strojenie.Dylemat mam czy wykonać reflektor tak jak autor wymyslił czy dać pełny w formie blachy.Budowa mniej więcej na tym etapie jak na załączonych obrazkach.
Porady mile widziane

[Obrazek: attachment.php?aid=2212]

[Obrazek: attachment.php?aid=2211]

Odpowiedz
Zamieniam biquad na biloop, tylko nie wiem co dalej i mam chwilowy zastój techniczny bo nie wiem jak to mechanicznie rozwiązać, żeby podłączyć do złącza N , rozważam twarde lutowanie, możliwe połączenie gwintowane z gorącym przewodem złącza N. użyłem pręt mosiężny ∅4mm.

[Obrazek: attachment.php?aid=2250]

[Obrazek: attachment.php?aid=2251]

[Obrazek: attachment.php?aid=2252]

[Obrazek: attachment.php?aid=2253]

Jak to zrobić żeby było dobrze?

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz
DL7KM w procesie tworzenia, nie jestem pewien odległości pomiędzy rzędami directorów, wzoruje się na projekcie K9BCT przy czym nie jestem pewien odległości pomiędzy rządami dorektorów (92mm pomiędzy pierwszymi direktorami i 78mm pomiędzy ostatnimi direktorami)

[Obrazek: attachment.php?aid=2291]

Środkowy izolator z dwóch desek do krojenia (Action),  będzie to zarazem element mocujący maszt.

[Obrazek: attachment.php?aid=2290]

[Obrazek: attachment.php?aid=2292]

Odpowiedz
Powstaje array 6xbiquad, polutowane na szybko na kolanie

[Obrazek: attachment.php?aid=2373]

Powstaje tez nowa wersja, koło zamiast kwadratu biloop

[Obrazek: attachment.php?aid=2372]

Odpowiedz
To jest matka wszystkich biquodów

[Obrazek: attachment.php?aid=2734]

Odpowiedz
(09-02-2025, 01:33)SQ6RDP napisał(a): To jest matka wszystkich biquodów

[Obrazek: attachment.php?aid=2734]

Demobil wojskowy. Ciekawie wykorzystany reflektor na kilka pasm...
Odpowiedz
UA9YED pokazał w 2009 roku symulację bi-loopa w HFSS:
"Вот посчитал на HFSS-11,размеры взял те-же что и у вас ,только кольца из меди сечением 2.5 мм и расстояние до рефлектора 12 мм ! в принципе и результаты расчета такие же.Попробую повозится с коаксиальной запиткой ..посмотрим что получится:mda:
Получаются не большие искажения симметрии.Собственно так и должно быть при таком питании."

Warto nadmienić że symulaja wskazuje  prawie 11dBi zysku  (10.95dBi) i bardzo ładnie wyglądająca wiązkę.

[Obrazek: attachment.php?aid=2747]

[Obrazek: attachment.php?aid=2752]

[Obrazek: attachment.php?aid=2753]

Źródło UA9YED  https://www.lan23.ru/forum/node/885/page11
Odpowiedz