122ghz dla wszystkich
Ja swoje problemy ze startowaniem i zegarem postanowiłem rozwiązać w poniższy sposób. Dodatkowo przewidziałem niskoszumny zasilacz 3,3 V który pozwoli rozdzielić zasilanie procesora od zasilania PLL. Będzie potrzeba trochę kynaru i pracy skalpelem.

I płyteczka 34,25 mm na 25,50 mm

OCXO 10 MHz firmy CTI czy CETC typu 0C5A2B20 albo NDK typu ENE3247A o wymiarach 20x20x10 mm. Zasilane z 5 V, wyjście CMOS 5 V. Konwersja do poziomu 3,3 V na bramkach 1G17 tolerujących przy zasilaniu 3,3 V sygnały 5 V na wejściu (mam tylko malutkie obawy o zatrzaskiwanie bramek jeśli OCXO by wystartowało szybciej niż zasilacz 3,3 V, ale raczej się nie powinno zdarzyć). Alternatywnie można stroić OCXO potencjometrem albo wykorzystać wejście do przestrajania z zewnątrz na przykład żeby wykorzystać funkcjonalność GPSDO w płytce. Ja usunę wszystkie kondensatory i rezystory z torów zegarowych mikrokontrolera i PLL'a. Sterowane prosto z bramek.
Trzeba zabudowaną w płytkę TRV przetwornicę przestroić aby dawała 6 V zamiast 5 V, aby zrobić miejsce dla LDO 5 V. Zasilania analogowe PLL-a przełączę do zasilacza na LT3042.Powinno się poprawić.
Odpowiedz
(02-01-2021, 15:09)SQ1GQC napisał(a): Ja swoje problemy ze startowaniem i zegarem postanowiłem rozwiązać w poniższy sposób. Dodatkowo przewidziałem niskoszumny zasilacz 3,3 V który pozwoli rozdzielić zasilanie procesora od zasilania PLL. Będzie potrzeba trochę kynaru i pracy skalpelem.

Podziwiam...tyle roboty...

A nie prościej było wylutować to MCU z płytki  i zastąpić zewnętrzną płytką? ...którą możesz nawet wyłączyć na czas RX...
Przy okazji odzyskać kontrolę nad....wszystkim...
Odpowiedz
Akurat nie było to jakoś dużo roboty. Modele 3D OCXO zrobiłem wcześniej w związku z innym projektem, resztę mam w bibliotekach. Cały projekt zajął dotychczas ze 3 czy 4 godziny. Ja postanowiłem rozwiązać problemy hardwarowe związane w mojej opinii z niedoskonałym taktowaniem tej płytki oraz wspólnym zasilaniu uC i PLL. Jeśli bym czuł się na siłach napisać całe nowe oprogramowanie to chyba lepiej by było nie brnąć w to kompromisowe rozwiązanie a zrobić wszystko od nowa. A na to nie mam czasu teraz i ochoty. Postanowiłem rozwiązać największe moim zdaniem bolączki tego układu a z resztą żyć. Jak by ktoś był chętny to płytkami nadmiarowymi mogę się podzielić albo podesłać gerbery. Teraz czekamy na horny (jadą no nas z UK via DE) i dostawę tych płytek no i wtedy zmontuję i czas na jakieś poważniejsze próby w terenie. Tyle.
Odpowiedz
Mamy więc dwa rozwiązania tego problemu .Moja minimalistyczna wersja polega na wylutowaniu C200.
Procesor pracuje na wlutowanym w płytkę generatorze a synteza pracuje z zewnętrznego OCXO.
W tej chwili w jednym zestawie gorszy MV200 w drugim lepszy DPAU.
Problemy zniknęły.
Odpowiedz
Jak wiesz Kaziu my sami lutowaliśmy te płytki i nie montowaliśmy pierwotnie tego VCTCXO na płytce przewidując stosowanie zegara zewnetrznego. Potem okazalo się, że takie rozwiązanie powoduje kłopoty. W swoim projekcie przewidziałem zastosowanie OCXO które mam i które kosztowały 25 PLN. Pozostawiłem też możliwość wykorzystania wbudowanej w płytkę funkcjonalności GPSDO (choć pewien nie jestem czy z niej skorzystać). Przywróci to też możliwość modulacji poprzez zmianę napięcia dostrajania OCXO. OCXO pobiera 250 mA przy rozgrzewaniu i 150 mA podczas pracy z 5 V. Dodatkowo zmieści się do obudowy w której zamknięte są nasze TRV. Zobaczymy też jak na archaiczny układ PLL wpłynie zastosowanie mocno niskoszumnego zasilacza, zaszkodzić nie zaszkodzi ale czy wiele pomoże? Się okaże.
Odpowiedz
Testy kanapowe...
OCXO Vectron w jednej VCTCXO "oryginalne" w drugiej.
Żadnych spurków, a szeroki szum fazowy zrzucony 20db niżej.

Płytka odbiornika zasilana z niskoszumnego powerbanku Xiaomi, a druga z portu USB komputera Big Grin

|
Odpowiedz
Pierwszy udany test JT4 pomiędzy dwoma płytkami!

Odpowiedz
Odpowiedz
Kolejna dobra wiadomość jest taka, że najnowsze WSJTX wyrzuca z siebie kompletny komunikat TX jaki nadaje, udało mi się to dekodować i wygląda to np. tak

STAT WSJT-X JT4 SP6ZS -15 JT4 TX_EN TX_NOW SQ6QV JO81BE JO80KK G Default SP6ZS SQ6QV R-15

Więc mogę ten komunikat wysłać do sterownika syntezy - żeby go nadał - co zamknie temat prowadzenia łączności WSJT w tym trybie na tym paśmie.

Mogę też tego komunikatu użyć żeby sterować np. DDSem na HF czy 2m, co otwiera zupełnie nowe możliwości jeśli chodzi o nadajniki do emisji cyfrowych - w sensie będą czyste - pozbawione wszelkich problemów związanych z nadawczym torem audio - którego tu wcale nie będzie.
Odpowiedz
Cytat: Na tym wykresie masz sygnał niecałe 30db nad tłem...a mnie interesuje jak wygląda 20db niżej, Ja mam tam górkę szeroką na 200khz.[/font][/size][/color]
Rozumiem że przypominałeś się o ten pomiar?
Odpowiedz
Tak o to jak wygląda szum fazowy Twoich płytek przy odbiorze SDR.
Odpowiedz
Z odbiornikiem SDR  mam kłopot bo nie zainstalowałem oprogramowania
na PC. Więc na szybko tylko to:

Jak by nie patrzył też SDR .
Odpowiedz
Konkret! Dziękuję! Miło widzieć że nie tylko ja mam problem, ale też udało mi się to poprawić.
Odpowiedz
Jeszcze taka refleksja po wczorajszym wykładzie.

Wszyscy się bawią, ale nikt nie mówi o pomiarach tych płytek ani nawet nie rozwiązał podstawowych jej problemów.

Ci co lubią toczyć...toczą dalej.. coraz ładniejsze feed'y do nich...podczas gdy na pytanie ile tracimy na mocno niedopasowanym przejściu do falowodu odpowiedz była że około 10db, a jeden z kolegów napisał, że udało mu się zejść do 5db i to był najlepszy wynik.

Szum fazowy...ot projektant płytki zapomniał o paru kondensatorach odprzęgających wstawił rezystory zamiast dławików, podłączył syntezer do nie tej nóżki TRA...a zamiast wejścia REF zrobił wyjście. Różnicy w impedancji na wyjściu TRA w ogóle nie zauważył.

Kolejne pytanie - wybór częstotliwości pośredniej.... combiner...dlaczego wąskopasmowy?

Mówimy tam o czysto teoretycznym zysku 3db...głupie pytanie...czy ktoś zmierzył jak ten combiner rzeczywiście wyszedł ?

Ja z zawodu jestem programistą, nie elektronikiem!

Ale do tej pory bawiłem się zazwyczaj płytkami mikrofalowymi (czyt. złomem) z których analizy toru radiowego się uczyłem....a tutaj to mi wygląda jak TRX QRP na KF tylko wersja 122Ghz Big Grin ...może stąd taka jego popularność.

Współcześnie dobrze żeby post miał jakieś foto Big Grin

Oto moja wersja ZERO-IF.
Na takiej pięknie widać działanie jako radar. (ale też można pracować w duplexie).

Odpowiedz
Maruda to chyba za mało a polecieć Szwejkiem nie mam odwagi.
Gość zaprojektował , wykonał i udostępnił , to zamiast pochwał wszystko źle.
I jak tu żyć panie premierze?

Zdawaliśmy sobie sprawę że płytka nie jest najlepsza ale zapewniała szybki start projektu.
Pomiary , zapomnij .Zostaje metoda prób i błędów.
A co do błędów schematu sprecyzuj o co chodzi bo ja ich nie widzę. Rezystory są sprawą dyskusyjną.
Uważam że przy tej krotności powielania potrzebne byłyby duże indukcyjności żeby filtrować np. 0.02Hz.
Szum fazowy zależy głównie od szumu OCXO  i VCO i przesadne odsprzeżenie nic nie zmieni .
Tej płytki nie da się poprawić. Potrzebny nowy projekt .
 Podoba mi się koncepcja VK5KK , może za wyjątkiem Arduino .
Tylko płytki tajne ale to dla mnie nie jest problemem .Gorzej  z wsadem do procka.
Odpowiedz