22-12-2020, 14:46
122ghz dla wszystkich
|
24-12-2020, 02:34
Pierwszy odbiór sygnału z drugiej płytki - bikona - w pokoju.
Dziwnie to działa. Gdyby nie to, że przesłaniałem sygnał końcówką śrubokrętu to chyba nie uwierzyłbym, że jest to 122Ghz. Sygnał nie wystaje zbyt wiele ponad szerokopasmowy szum. Jeszcze nie wiem który to moduł tak sieje...na 1910Mhz wprost tego nie widać Na częstotliwość na obrazku nie patrzcie, to zrzut z płytki, która ma dopięte ADC wprost w wyjście kwadraturowe TRA (generalnie zbudowałem radar).
24-12-2020, 02:40
Ja czekam teraz na horny, żeby przeprowadzić poważniejsze próby. Mam okazję, bo chwilowo przetrzymuję też egzemplarz Jacka SP1CNV. Jako odbiornik będziemy stosować Malachita, wersja DIY na oryginalnych, rosyjskich płytkach. Jest na tyle kompaktowy, że powstanie w zasadzie cały TRX. Pomysł nie mój ale mi się spodobał i realizuję. Ponieważ robaczki na płytce Malachita malutkie, to montaż rozpływowy na paście lutowniczej. Właśnie wczoraj przyszedł szablon do pasty, dużą część części też już do Malachita sprowadziłem.
24-12-2020, 20:18
Dziwię się, że Ci się chce Malachita składać z robaczków. Tak to doskonały pomysł do tego projektu.
Męczę dalej te płytki...udało mi się trochę zejść z tym szumem fazowym, ale bez jakiegoś przełomu. To oryginalne VCTCXO pływa za mocno i wydaje mi się głównym źródłem szumu fazowego. Posłuchałem na YT jak to innym pracuje to rozpoznaję ten sam syfiaty szum. Proszę pokaż jak to u Ciebie wygląda z tym szumem.
24-12-2020, 23:45
Trochę mnie sprowokowałeś i zamiast w czilautowym nastroju teraz jestem lekko wkurzony (oczywiście tylko na siebie). Zasadniczo nie zestawiałem toru z dwóch TRV dotychczas, tylko uruchamiałem pojedynczo oba TRV i badałem analizatorem widma. My nasze mamy skonfigurowane na wejście z zewnętrznego sygnału 10 MHz. I to raczej powoduje, że działanie jest jakieś przypadkowe. Raz startuje procesor a nie startuje synteza, innym razem nie startuje procesor etc. w zależności od poziomu sygnału zegarowego. Niby generuje to jakiś sygnał ale jak raz udało mi się aby nastąpiła jakaś transmisja pomiędzy dwoma sztukami, to zamiast sygnału beacona miałem w TRX podłączonym do wyjścia szerokopasmową modulację szumu. Zerknąłem do karty katalogowej i zauważyłem, że PIC16LF877A dla zasilania 3,3 V ma maksymalny zegar 10 MHz właśnie. W mojej opinii może być przez to czuły na jego poziom. Nie wiem też jaki wewnętrzny bias jest na wejściu zegarowym mikrokontrolera, tu sprzężenie jest AC przez kondensator i połączone jest równolegle do wejścia zegarowego syntezy. Nie podoba mi się takie rozwiązanie, w karcie katalogowej jest dla zewnętrznego zegara dodatkowa bramka buforująca. Dodatkowo może to powodować przenikanie zakłóceń z mikrokontrolera do syntezy. Będę musiał zdemontować i przyjrzeć się tematowi dokładniej, bo chciałbym żeby to działało niezawodnie. Albo rozdzielę zegary i zamontuje wewnętrzny generator dla mikrokontrolera a syntezę z zewnętrznego OCXO.
Co do poziomu szumów, to zwróć uwagę na wejścia VT0..VT3 TRA120. Ich konfiguracja decyduje o nachyleniu charakterystyki VCO wpływając także na poziom szumów. Na czas uruchamiania mieliśmy wybrany najszerszy zakres przestrajania. Jak uporam się z zegarami, to pomyślę nad zawężeniem zakresu. Może to trochę pomóc.
To Cię jeszcze pocieszę
Na niższej pośredniej wydaje się lepiej Generalnie mam to pracujące już stabilnie (jest takie powiedzenie ....owo ale stabilnie) , jedno na GPSDO a drugie na tym oryginalnym VCTCXO. Trzecia płytka dostanie OCXO vectrona. Jakby się ktoś uparł to łączność CW zrobi bez problemu, sygnał mimo że pływa to mieści się cały czas w paśmie 3kHz Na początku będę się starał to umieścić w 35cm talerzu po radiolinii Alcatela. Właśnie zaprojektowałem taki uchwyt i będę szukał ogniska. Tak wiem, że mogę ograniczyć mu zakres - to na pewno trochę pomoże. Też mi się jeszcze nie chciało obadać które to kuleczki. Ale uśpienie procesora po zaprogramowaniu syntezera też pomaga. Dziś patrzyłem jaki tam jest rekord na tym paśmie...150km na talerzach 60cm...jakoś nie widzę tego (24-12-2020, 23:45)SQ1GQC napisał(a): PIC16LF877A dla zasilania 3,3 V ma maksymalny zegar 10 MHz właśnie. W mojej opinii może być przez to czuły na jego poziom. Nie wiem też jaki wewnętrzny bias jest na wejściu zegarowym mikrokontrolera, tu sprzężenie jest AC przez kondensator i połączone jest równolegle do wejścia zegarowego syntezy. Nie podoba mi się takie rozwiązanie, w karcie katalogowej jest dla zewnętrznego zegara dodatkowa bramka buforująca. Dodatkowo może to powodować przenikanie zakłóceń z mikrokontrolera do syntezy. Sorry ja PICów całe życie unikam, wolę cokolwiek innego, ale zazwyczaj jak mają napisane 10Mhz to powiedzmy jest to sporo więcej zanim jakiekolwiek problemy będą. Oni to gwarantują zazwyczaj dla całego zakresu napięć i temperatur, dlatego jest to zachowawcze bardzo. Natomiast ten generator ma bardzo niski poziom. Z MCU zegar raczej problemem nie jest jeśli chodzi o śmiecie, ale zasilanie. Po zasilaniu śmieci się fantastycznie propagują, a jak patrzę na te połączenia MCU z nóżkami VT to mnie skręca. Patrzyłem na te wykresy które VT jak ustawić - niestety nie wynika to z nich wprost, akurat jesteśmy przy krawędzi zakresu, trzeba będzie sprawdzić doświadczalnie.
25-12-2020, 11:35
26-12-2020, 00:45
Z dzisiejszych testów...
OCXO VECTRON OX-220 załatwia sprawę całkowicie - bez potrzeby na GPSDO? no nie wiem... Oryginalne VCTCXO też pracuje wystarczająco dobrze, problem z nim (to pływanie) jest wyłącznie termiczny. Czułość jest porażająca...wystarczy dmuchnąć na płytkę z 1,5m i częstotliwość na sekundę zjeżdża 3kHz - nie nękana "burzliwym" powietrzem się stabilizuje. Kulek jeszcze nie dotykałem, szum fazowy bez zmian...
28-12-2020, 00:51
28-12-2020, 00:58
U mnie chwilowo brak. Stosuję starą swoją metodę że jak mnie coś w projekcie zdenerwuje to idzie na "kwarantannę". W święta skończyłem wbudowywać GPSDO z akumulatorowym podtrzymaniem zasilania do częstotliwościomierza, na 122 GHz przyjdzie czas jak dotrą horny. Dlatego wszystko tyle u mnie trwa
Ja miałem chwilkę na sprawdzenie złej pracy syntezy . Okazuje się że ocxo z oscilloquartza jest bee.
Na czterech innych OCXO dodatkowych prążków nie ma a na tym są. Czerwony wykres lekko to przestrojony lekko Trimble 37265 tak żeby nie zasłaniał tego co generuje 8663. Sprawdziłem dwa Moriony dwa Trimble , moje GPSDO ,Z3805a i generator sygnałowy . Wszędzie czysto Tylko dwa 8663-XS produkują prążki . Tak pomiary wyglądają u mnie. Zwróćcie uwagę na walizeczkę - jest najważniejsza . Bez niej nie działa. Tomasz , dobre OCXO [color=#333333][size=small][font=Tahoma, Verdana, Arial, sans-serif] bez gpsa [/font][/size][/color]wystarczy .Problem w tym że to pojęcie jest dość szerokie . Ja używam generatorów których cena była liczona w tysiącach a teras dostępne są w cenie Twojego OCXO. Zobacz wykresy które zamieściłem .Tam jedna działka dryftu to 12hz na 122GHZ .Niektórym z OCXO zajmuje to godzinę , lepszym dobę.
30-12-2020, 00:12
Pokażcie zamiast swoich cudnych przyrządów jak wygląda odbiór między płytkami - z kanapy na biurko...na zwykłym SDR.
Namierzyłem kolejne problemy, ale najpierw je rozwiążę, zanim napiszę. Ja mam te oryginalne LFTVXO075802 na dwóch płytkach i poza tym, że nie są grzane i pływają...to nie mam zastrzeżeń, dorobiłem im potencjometry do strojenia i działają zaskakująco dobrze jak na takie gówienka. Problem mam z szerokim szumem fazowym, ale chyba go namierzyłem.
30-12-2020, 01:25
Filmu z kanapy na biurko nie mam ale z tej próby na 57m jest w aparacie.
Zobaczę co da się zrobić.
30-12-2020, 02:07
Na tym wykresie masz sygnał niecałe 30db nad tłem...a mnie interesuje jak wygląda 20db niżej, Ja mam tam górkę szeroką na 200khz.
Szum fazowy pochodzi z zasilania syntezy, Zamiast R202 wlutowałem dławik i jest to ewidentne. Dorzuciłem 3x100nF, jest lepiej ale to wciąż mało.
30-12-2020, 11:25
Zdecydowanie za dużo premiera w telewizji , jest to zaraźliwe.
Kłamałem, z kanapy na biurko też jest. Próby z kanapy. i pod płotem |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|