PA na BLC8G22LS-450AV
Jim G7NTG uruchomił płytkę wzmacniacza, który widzieliśmy na zjeździe. Rezultaty, które uzyskał są niestety mocno niezachęcające.
Sprzedaje go teraz na ebayu.

https://www.ebay.co.uk/itm/203591104718?...n2G1auYKsM

Odpowiedz
Witam
Szybko wystawiasz kiepską opinie o tym wzmacniaczu na bazie jednego wpisu z internetu .
Ja jestem zadowolony z modułu który zakupiłem właśnie na spotkaniu w Zieleńcu .Razem z zakupionym modułem otrzymałem dokumentacje przestrojenia . Jest bardzo duża różnica miedzy modyfikacjami które ja wykonałem według dokumentacji a  zmianami  Jima G7NTG . Więc tu mogą tkwić problemy z uzyskaniem większej mocy .
Moduł z "Zieleńca" daje 180W przy mocy sterującej 20mW i prądzie około 17A . Zamiast złącz  sma zastosowałem solidne przewody koncentryczne wlutowane bezpośrednio do płytki . Przy tej cenie i rozmiarach uważam że jest to jest bardzo dobry zakup .

Może ktoś kupił jeszcze taki wzmacniacz i go uruchomił niech przedstawi swoje doświadczenia .Porównamy efekty .

Marek SP4ELF
Odpowiedz
Marku, ja nie wystawiam żadnej opinii. Czytaj moje wpisy ze zrozumieniem. Mniej emocji.

Wrzuć foto swoich zmian to będzie miało sens dla innych, którzy próbują to uruchomić. Ja aktualnie mam kilka wzmacniaczy na 2.4 i nawet jakbym darmo dostał kolejny to nie mam czasu ani motywacji go przerobić.
Odpowiedz
Witam Tomek 
Nie mogę tego publikować było by to nie uczciwie w stosunku do kolegi który poświęcił dużo czasu żeby zmodyfikować i uruchomić te PA. Dokumentacja była dostępna z każdym PA ktore można było kupić na spotkaniu w Zielencu.

Trzymajmy się pewnych zasad.

Marek SP4ELF
Odpowiedz
Zazwyczaj Jim ubarwia w drugą stronę swoje wzmacniacze, a tego wyraźnie nie polubił.

Fajnie, że jest jakaś dokumentacja, może więcej osób się uruchomi na QO-100 WB.
Odpowiedz
Ten wzmacniacz nie pracuje na wycinku  pasma QO-100 . Nadaje się za to idealnie  do pracy via EME i tropo. 

Marek SP4ELF.
Odpowiedz
A no to już tak bardzo nie odstaje od tego co Jim napisał. Znaczy lepiej dopasowane wejście i ciut lepiej wyjście.
Odpowiedz
Jakbyś się spytał sprzedającego o szczegóły techniczne wszystko byś wiedział o częstotliwości pracy tego wzmacniacza .Nie była to zadna tajemnica .Pasmo 13cm to nie tylko QO-100 .Są wsrod  nas koledzy  mające inne zainteresowania niż praca tylko przez satelitę. 

Dalsza dyskusja jest bezsensowna  i nie wnosi żadnych informacji o tym wzmacniaczu.

Decyzje o zakupie tego wzmacniacza musi podjąć każdy z nas indywidualnie. 

Marek SP4ELF
Odpowiedz
Jim nie pokusił się o zmodyfikowanie dopasowania na wejściu PA. Ale to doświadczony konstruktor wiec raczej się zniechęcił :-)
Sprawność na QO100 drastycznie maleje, max jest na 2.2GHz
Odpowiedz
Wraz z Andrzejem SP8XXN postanowiliśmy zrobić drugie podejście do popularnych modułów BLC8G22LS-450AV.
Jak wiadomo o ile na 2320MHz udaje się osiągnąć moc na poziomie 150-160W o tyle w pasmie 2400MHz sprawność spada do 14% i używanie go do QO100 jest bez sensu
Postanowiliśmy wykorzystać sam driver MW7IC2240N znajdujący się na płytce. Udało się uzyskać pomiędzy 35-42W

Tutaj znajduje się http://www.sp5xmu.pl/13cm/MW7IC2240N%20_...proach.pdf

Dla zainteresowanych posiadam trochę modułów w przystępnej cenie..
Odpowiedz