Anteny krążkowe na 23 cm - małe dywagacje pomiarowe
Anteny krążkowe (czyli anteny wg HB9SSH) ciekawiły mnie odkąd Roman DJ6EP (SK) pokazał mikrofalowcom w Polsce pierwsze praktycznie wykonane egzemplarze.

Wczoraj, pod wpływem chwili, wykonałem na szybko mały teścik pomiarowy (bo trudno go nazwać testem), pokazujący jak wyglądają anteny 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 krążkowe.
Przygotowałem dwa zestawy wibrator-reflektor. Wszystkie pomiary wykonane zostały przy użyciu jednego z nich w powtarzalnych (aczkolwiek dalekich od laboratoryjnych) warunkach. Na koniec tylko podmieniony został zestaw wibratora w 9-elementowej antenie.

Szczegóły w załączniku.

Załączone pliki
.pdf   Krótki test pomiarowy anten krążkowych.pdf (Rozmiar: 10,98 MB / Pobrań: 63)
Odpowiedz
Fajnie by było jeszcze zestawić link między jedna wzorcową zasilaną z generatora a do kolejnych DUT podłączyć analizator widma i oszacować przyrost zysku. Tyle, że dobrze by było chyba żeby odległość pomiędzy nimi była większa niż strefa bliska. Tu w zasadzie sprawdzasz dopasowanie.
Odpowiedz
Myślę, że dopasowanie i rezonans...
To co proponujesz chciałem wykonać w nieco innej wersji na Psiej Górze.
Tylko nie wiem czy się wyrobię.
Plan był taki, żeby porównać antenę krążkową o boomie ok. 1,5 metra z anteną Yagi o takim samym boomie.
Nie będę krył, że w tej zabawie chętnie bym Cię uwzględnił  Big Grin
Odpowiedz
Z tego co pamiętam, co autor pisał w opracowaniu to fakt żeby stosować nieparzystą ilość krążków.. ale mimo wszystko ciekawy i warty uwagi test. Zapewne każda z indywidualnych konstrukcji wykazywałaby inne parametry.
Odpowiedz
Pracuję jeszcze nad kilkoma innymi sztukami i okazuje się, że:
- powtarzalność jest duża, czyli kilka anten złożonych z tej samej ilości krążków (wszystko jedno czy parzystych czy nieparzystych) wykazuje praktycznie identyczny rezonans i parametry
- niestety, anteny o różnych ilościach krążków wykazują rezonans w różnych miejscach i zaczyna się zabawa ze strojeniem......

Czyli każda antena jak się okazuje nie jest do końca inna jeżeli ma tę samą ilość krążków, ale każda jest inna jeżeli porównamy anteny z różnymi ilościami krążków...  Ale wszystkie są zwykle w pasmie 1,3 GHz..
Odpowiedz