Adaptacja anteny parabolicznej 1 m od radiolinii wojskowej
Wpadła mi w łapy ładnie wykonana, płytka antena paraboliczna z oświetlaczem o przestawianej polaryzacji liniowej pierwotnie przeznaczona do radiolinii wojskowej na pasmo III NATO. Antena z perforowanym reflektorem, średnica 1 m, rozwiązanie mechaniczne łatwe do zamontowania, gniazdo N za anteną. Pasmo to leży powyżej naszego pasma 23 cm. Zacząłem się zastanawiać jak bez zmiany oświetlacza dostosować do okolic częstotliwości 1296 MHz. Pomiary anteny w stanie fabrycznym wskazywały return loss -6 dB. A więc licho.

Najpierw postanowiłem poznać strukturę oświetlacza, aby pomyśleć jak go zmusić do lekkiego przestrojenia. W pierwszej kolejności zdjąłem osłonę z materiału przypominającego rurkę termokurczliwą.

Pod nią pokazała się struktura wykonana zapewne ze szkła organicznego (plexiglass lub podobny materiał) otaczająca strukturę ze szczeliną w linii koncentrycznej i dwoma swego rodzaju radiatorami.

Dodatkowo na żyle gorącej umieszczone są zgrubienia zmieniające impedancję linii i dopasowujące ją w formie filtru dolno przepustowego. Pomiary ze ściągniętą częścią z tworzywa pokazały, że jest ona integralną częścią elementu promieniującego i bez niej żadna energia oświetlacza nie opuszcza. Po kilku kombinacjach znalazłem strukturę, która pozwalała uzyskać return loss na poziomie -18 dB we fragmencie pasma w okolicach 1296 MHz Do istniejącego metalowego pierścienia dodałem pierścień z taśmy miedzianej samoprzylepnej o szerokości 25 mm.

Wynik pomiaru RL poniżej

Daje to SWR około 1:1,3. Nie jest to jakaś rewelacja, ale znacznie lepiej niż było pierwotnie.

Oczywiście okno w czasie pomiaru było otwarte, ale ponieważ dziś zimno i pada u mnie to tylko na chwilę.
Cena za tę antenę na naszym krajowym portalu aukcyjnym jest dość wysoka i oczywiście opis jak zwykle zachęcający, jakoby jej zakres pracy był od 1300 MHz. Co prawdą nie jest w moim odczuciu. Bliższe prawdy było by 1400-1800 MHz. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że szukając rozwiązania w/g kryterium return loss mogłem swoją modyfikacją pogorszyć kształt charakterystyki, listki boczne etc. ale alternatywą było by zaprojektowanie nowego oświetlacza. A tak kompromisowe ale łatwe rozwiązanie. Bez zmian raczej efekty były by mizerne.
Odpowiedz
Przy jednym z oświetlaczy znalazłem oryginalny raport pomiarowy. Nie znam akronimu CRSR, ale to chyba return loss. Miałem nosa co do zakresu częstotliwości. Wykres ma 5 dB na działkę, poziom odniesienia 0 dB tam, gdzie strzałka po lewej. Czyli w zakresie od 1400 do 1800 MHz, RL od ~10 do ~15 dB. Wydruk wygląda jak z drukarki termicznej, więc uwieczniam bo pewnie za jakiś czas będzie nieczytelny.

Odpowiedz
W poprzednią niedzielę wybrałem się w teren aby zweryfikować działanie anteny w praktyce. Z góreczki w JO83ER przeprowadziłem łączności z SP1CNV (JO84CE) i SP1MHY (JO84BD), a także słyszałem fragmenty sygnału RA2FGG (KO04GT), jednak łączności nie udało się przeprowadzić.

Odpowiedz
Witam
Korzystając z tego że antena ma idealne parametry na częstotliwości 1680 MHz (SWR 1.01) korciło mnie  sprawdzić ją przed przeróbką
na 23 cm jak wygląda odbiór sond meteo  wypuszczanych pobliskiego Kaliningradu .Efekt na filmie .
https://1drv.ms/v/s!AkgOVNhhSHyshDZpnNazdTDNBm8u

Marek SP4ELF
Odpowiedz
Za namową Pawła SQ1GQC oraz przy przychylności Marka SP4ELF, testy trwają Smile

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz
Tak przy okazji napiszę, że jest kolosalna różnica między oryginalnym hornem 1,4-1,8GHz, a tym przestrojonym wg. Pawła na 1,2GHz. Różnica w sygnale jest rzędu 2-3s. Niewątpliwie jest to również wypadkowa VSWR gdzie przy oryginalnym hornie mamy powyżej 2,5, a tym zmodyfikowanym poniżej 1,5. Tak na pierwszy "rzut oka" różnica w terenie zabudowanym między V a H kolosalna. Na H kierunek resopondenta oddalonego o ok. 6,2km to sygnał rzędu s9++ i kierunkowość tej anteny pośród zabudowań miejskich to jakies 15-20deg. w paśmie 23cm. Najniższy sygnał to jakieś s1-3. Przy polaryzacji V to już nie tak kolorowo. Sporo odbić od wysokich budynków typu katedra z miedzianym dachem czy Hanza tower oraz budynek PŻM (pierwszy ma jakieś 30 pięter a drugi 25). Sygnał od S9++ do s 5-7.
Testy oczywiście typowo radiowe bez jakichkolwiek przyrządów pomiarowych.
Sprzęt wykorzystany do testów to IC-9700 oraz FT911 w FM oraz TR1300 wraz IC51 typowo w FM.
Odpowiedz
Cieszę się że modyfikacja działa. Jackowi nie przyznawajcie się do przełączenia anteny w polaryzację V, zresztą pewnie sam tu zobaczy Tongue Dodgy Dodgy
A jaki zakres azymutów obejmuje widok z Twojego balkonu?
Odpowiedz
Niestety tylko między jakies od 128 do 265deg czyli południe i zachód (z balkonu). Natomiast z dachu to otwarta przestrzeń. Jest zatem szansa na testy.
Jacka nie zamierzam denerwować, bo jeszcze będzie się mocniej aktywował....
W planach mamy również testy wyjazdowe z mocą ok 25W więc jest szansa na QSO i nie tylko w FM.
Wczoraj blisko Was... z JO83JR do późnej nocy.

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz