Układy pomocnicze do TRV Wavelab na 24 GHz
Dotarła do mnie informacja że Andrzej SP8XXN zmierzył pasmo filtrów w torze LO. Z jego pomiarów wynika, że krotność powielania LO jest dwa razy niższa niż wynikało z pierwotnych założeń i w związku z tym częstotliwość heterodyny jest 2 razy wyższa. Postanowiłem zweryfikować pomiarowo te informacje. Dzisiaj dokonałem weryfikacji toru TX. Mierzyłem moduł w wersji XP.

I've received information, that Andrzej SP8XXN has measured filters in the LO path of Wavelab module. His measurements show that the LO multiplication is two times lower than the original assumptions, and therefore the frequency of the heterodyne is two times higher. I decided to check it. Today I verified the TX path. I measured the module in the XP version.

Sygnał TX IF:
TX IF Signal:

Sygnał LO:
LO Signal:

Widmo na wyjściu TX:
TX output spectrum:

Dla porównania, dla sygnałów o poprzednio zakładanej częstotliwośc:
For comparison with signals with a previously assumed frequency:

TX IF - taki sam
TX IF the same

Sygnał LO:
LO signal:

Widmo na wyjściu TX:
TX output spectrum:

Andrzej ma rację. Zmodyfikowałem plan przemiany częstotliwości, jaki był moim zdaniem w pierwotnym urządzeniu.
Andrzej is right. I have modified the frequency conversion plan that was in my opinion on the original device.

Wszystkie pomiary będą musiały zostać zweryfikowane, ale spodziewam się lepszych wyników. Podejrzanym poprzednio wydawał się prążek harmonicznej heterodyny w widmie wyjściowym. Teraz już wiem dlaczego. Zwracam uwagę na znacznie niższe poziomy sygnałów LO i TX IF. W najbliższym czasie zweryfikuję tor RX.

All measurements need to be verified, but I expect better results. Previously, the heterodyne harmonic line in the output spectrum looked strange. Now I know why. I note much lower levels of LO and TX IF signals. I will verify the RX in the near future.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Układy pomocnicze do TRV Wavelab na 24 GHz - przez SQ1GQC - 03-05-2021, 01:42