Układy pomocnicze do TRV Wavelab na 24 GHz
Dzisiaj wieczorem dokonałem kolejnych testów i pomiarów.

1. Na płytce zasilacza zworą zastąpiłem diodę D11. Pierwotnym zamysłem było zablokowanie rozładowania kondensatora C15 przy wyłączeniu zasilania. Ale spadek napięcia połączony z dużą rezystancją wyjściową ICL7660 powodował, że brakowało około 0,3 V dla LDO. Alternatywą było zwiększenie napięcia stabilizatora impulsowego, ale chcę ograniczyć straty na LDO. Pomogło.

2. Zmierzyłem szumy odbiornika w funkcji  częstotliwości IF. Przyjąłem stałą częstotliwość heterodyny 22,1 GHz (:24). Ponieważ hybryda na wyjściu odbiornika ma zakres 1,1 GHz do 1,9 GHz to  w takim zakresie dokonałem pomiaru szumów. Wynik na wykresie:

Opłaca się dać wysoką IF. Dla tej częstotliwości heterodyny, IF=1,9 GHz to dopiero początek naszego pasma.

3. Dokonałem pomiaru mocy wyjściowej nadajnika i przetestowałem przełączanie zasilacza pomiędzy trybami RX i TX. Heterodynę ustawiłem na 21,684 GHz (903,5 MHz x24). Moc na generatorze 8 dBm, na gnieździe modułu pewnie około 7 dBm. Na wejście pośredniej podałem sygnał CW 2364 MHz regulując jego moc od -10 dBm do nasycenia przy około +5 dBm. Mierzyłem za pomocą miliwatomierza Anritsu ML2408A, z sondą MA2425B (do 67 GHz), adapter 1,85 mm/2,92 mm, i dwa tłumiki 2,92 mm do 40 GHz: Weinschell 6 dB/20 W/40 GHz 2,92 mm i Pasternack 20 dB/2 W/26,5 GHz 2,92 mm. Zestaw tłumików przed pomiarem zmierzyłem na częstotliwości pomiaru za pomocą VNA i korekcję wprowadziłem do miliwatomierza.

Pobór mocy na wyjściu mojego zasilacza podczas nadawania:

4. Pozostawiłem w trybie nadawania przez około 10 minut aby sprawdzić zasilacz termicznie.

Tu pomiar temperatury U1:

Pozostałe temperatury:
- obudowa modułu od góry: 49 stopni C
- dioda D3: 50 stopni C
- cewka L1: 51 stopni C
- LDO U2: 62 stopni C
- LDO U4: 53 stopni C

Wygląda to zadowalająco. W następnym kroku obejrzę widmo na wyjściu z zależności od wysterowania.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Układy pomocnicze do TRV Wavelab na 24 GHz - przez SQ1GQC - 24-03-2021, 01:22