Układy pomocnicze do TRV Wavelab na 24 GHz
(07-10-2023, 23:21)SQ1GQC napisał(a): Tomek, program jest inny. To Jacka SP1CNV loader.

A myślisz że który parametr mógł by się polepszyć? Sam powielacz x2 jest mocno nieliniowy. Nie mam źródeł, ale raczej też może być PFD na 20 MHz (patrząc na widmo heterodyny 1,8 GHz). Sam oscylator ostatni nie jest. Nawet mam go pomierzonego do 0,01 Hz. W DS nie znalazłem wymagania na współczynnik wypełnienia oscylatora.

Na wejściu syntezy jest "bramka", jeśli nie ma doublera reaguje ona na opadające zbocze. Jeśli doubler jest włączony to na obydwa.
Zwykle doubler pomaga - jego włączenie obniża szumy fazowe.
Z datasheet'a:
"When the doubler is enabled and the low spur mode is selected, the in-band phase noise performance is sensitive to the REFIN duty cycle.
The phase noise degradation can be as much as 5 dB for REF IN duty cycles outside a 45% to 55% range.
The phase noise is insensitive to the REF IN duty cycle in the low noise mode and when the doubler is disabled."

Niestety nie mam pojęcia co się wydarzy w wyjściowym sygnale. Zwykle patrzyłem tylko na podstawową częstotliwość i szum fazowy.
Nie wiem jaki to ma wpływ na spurki.

----------------
Co do wyników pomiarów, to trzeba przeanalizować sygnał z tych syntezerów i je poprawić.

Niestety powielacze mają taką przykrą właściwość, że spurki, które są blisko właściwego sygnału przy kolejnych powieleniach nabierają mocy.
Czyli jak np. wychodzą z syntezy -15dB niżej niż główny sygnał...to po powieleniu są np. tylko -3dB obok głównego sygnału - to z moich obserwacji - mechanizmu dlaczego tak się dzieje niestety nie rozumiem - chętnie posłucham dlaczego.

Zrobiłem kilka generatorów na ADF4351 i czyściłem je ze spurków nawet wyłączając MCU po zapodaniu im nastaw. Są bardzo wrażliwe na zasilanie.

Nie stresować się proszę.
Na IF 144 działa przyzwoicie. To jest zabawka Paweł, a nie komercyjny produkt, może tak zostać i nikomu to nie będzie przeszkadzać przecież w niczym.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Układy pomocnicze do TRV Wavelab na 24 GHz - przez SQ6QV - 08-10-2023, 19:39