08-10-2023, 14:09
OK, zmusiłem się do dalszych pomiarów. Udało mi się usprawnić setup pomiarowy, aby móc przeprogramować pośrednią płytki PA0MHE bez rozpinania wszystkiego i dociągania do komputera, więc poszło szybciej. Skupiłem się na widmie wyjściowym. Pomiarów dokonałem w szerszym paśmie z tymi samymi ustawieniami analizatora. Dałem też szerszy RBW, aby poziomy markerów nie skakały. Wszystko widać na zrzutach ekranu analizatora.
1. Pośrednia 435 MHz
2. Pośrednia 432 MHz
3. Pośrednia 144 MHz
Nie mam pojęcia co się z czym miesza i gdzie przenika. Ale w tym przypadku tylko 144 MHz ma jakikolwiek sens.
Dodatkowo próbowałem sprawdzić liniowość detektora od 0,8 W do 2,1 W. Wskazania są nieracjonalne i nie niosą żadnej wartości ze sobą. Nie należy się nim sugerować. Trzeba odkręcić potencjometr w torze TX i podać do 2 W na 144 MHz na wejściu IF.
Liczę, że jak płytki dojdą do was to zweryfikujecie moje wnioski.
1. Pośrednia 435 MHz
2. Pośrednia 432 MHz
3. Pośrednia 144 MHz
Nie mam pojęcia co się z czym miesza i gdzie przenika. Ale w tym przypadku tylko 144 MHz ma jakikolwiek sens.
Dodatkowo próbowałem sprawdzić liniowość detektora od 0,8 W do 2,1 W. Wskazania są nieracjonalne i nie niosą żadnej wartości ze sobą. Nie należy się nim sugerować. Trzeba odkręcić potencjometr w torze TX i podać do 2 W na 144 MHz na wejściu IF.
Liczę, że jak płytki dojdą do was to zweryfikujecie moje wnioski.