Układy pomocnicze do TRV Wavelab na 24 GHz
W ostatnim czasie wróciłem do testów WaveLab w wersji XN, które wcześniej opisałem na tym forum.
Wymagana jest dość prosta przeróbka wyjścia mieszacza odbiorczego by zmienić sekwencję mieszania na LO - IF, o której pisałem wcześniej.
Dzięki temu można jako IF użyć pasma 432 bez dodatkowego TRV , jaki wymagany jest przy wersji XP.
Przy LO 1968 MHz x 12 uzyskujemy 23616 MHz ( w istocie 11 808 MHz, bo LO jest powielana w mieszaczu odbiorczym x2), która to częstotliwość mieści się w pasmie przenoszenia toru oscylatora przy oryginalnych zastosowaniach WaveLab.
Pozwala to na optymalne wysterowanie HMC967, przy poziomie (umownym) z AdalmPluto + satsagen , -8 dBm na 1968 MHz.
Drugi egzemplarz XN przerobiony na XP potwierdza dobre parametry Rx przy pośredniej 432 MHz, o których pisałem.

Przeróbka toru Tx jest jeszcze prostsza, bowiem nie potrzeba usuwać filtru 2364 MHz, wystarczy go ominąć zwierając jego wyjście z wyjściem krótkim
kawałkiem izolowanego przewodu.
Bez ingerencji w filtr paskowy toru tx uzyskuję moc wyjściową rzędu 1.2 -1.6 W (tez umownego, hi) przy wysterowaniu toru tx z 432 na poziomie +12 dBm .
Tu jednak wymagany jest nieco mniejszy poziom sygnału toru LO 1968 MHz, bo -10 dBm (umowne - AdalmPluto+satsagen) .
Przy wysterowaniu toru LO optymalnym dla Rx moc wyjściowa jest około 20% mniejsza.
Używam przerobionego zasilacza, gdzie dla toru Tx napięcie podniesione jest na 7.5-7.8 V.

Przy okazji wypróbowałem kamerę IR, o której pisał Michał SP2IQW, do podglądu temperatur i zauważyłem, że obudowa układu U4 zasilacza (ten co generuje +5V RxTx) nagrzewa się do 105 stopni, a moje obciążenie 5 W z SMA na 24 GHz osiąga temperaturę ponad 50 stopni, co mogło by świadczyć, że WaveLab XN tej mocy nieco generuje.

Tyle nowości. W Zieleńcu planujemy cykl trzech prezentacji w temacie WaveLab i nie tylko, więc można będzie zgłębić ten temat 'do dna' .

73's de Staszek SP6GWB
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Układy pomocnicze do TRV Wavelab na 24 GHz - przez SP6GWB - 09-07-2023, 20:41