Układy pomocnicze do TRV Wavelab na 24 GHz
Dzisiaj przeprowadziłem porównawcze testy odbiorcze dwóch wersji WaveLab na lokalnym beaconie SR6KHC odległym ode mnie 22 km
z użyciem anteny Horn przełączanej przekaźnikiem koncentrycznym:

- wersja XP w koncepcji PE1CKK (IF 2364 MHz na 144 z użyciem zmodyfikowanego TRV DJ6EP)
- wersja XN zmodyfikowana w sposób opisany w poprzednim poście na wersję XP (LO+IF) z IF 432 MHz i LO 1968 na AdalmPluto.

Wynik jest zadziwiający - wersja XP z pośrednią 2364/144 odbiera beacon na s8 przy szumie własnym S5, co daje 18 dB nad szum własny.
Wersja XN zmodyfikowana na XP odbiera beacon na s9 +10 dB przy szumie własnym s6, co daje 22 dB ponad szum.
Oznaczało by to, że wersja XN ma z nie wiadomo jakiego powodu lepszy odbiornik o około 4 dB.

Niestety, nie mam możliwości laboratoryjnego pomiaru liczny szumowej, ale dla zwykłego radioamatora, ten wynik daje do myślenia,
tym bardziej, że już wcześniej zauważyłem podobne zjawisko dla XN nie przerobionego.
POMYSŁY ! , że użyję starego kapralskiego zawołania....

Nagrałem z tych testów wideo, spróbuję je gdzieś ulokować dla udokumentowania tych wyników.
https://www.dropbox.com/home/WaveLab%20X...omparision#
73's de Staszek SP6GWB
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Układy pomocnicze do TRV Wavelab na 24 GHz - przez SP6GWB - 16-04-2022, 12:18