Układy pomocnicze do TRV Wavelab na 24 GHz
Nie mam możliwości pomiarowych Pawła, lecz moje pomiary, że użyję tak górnolotnego sformułowania, były prowadzone na IF 1320 i 1296 MHz .
Poza tym, skoro dla układu wejściowego NF katalogowo jest podawana 2.5 - 3.5 dB, to traktował bym różnice leżące w granicach błędu pomiaru oraz
osobnicze różnice układów zainstalowanych w wersji XN i XP.
Nie jestem w stanie zarejestrować różnicy NF rzędu 0.5 dB, moje spostrzeżenia o 'lepszości' XN biorą się z obserwacji wzmocnienia przemiany niż pomiaru liczby szumowej.
Z analizy przemiany dla w wersji XN i XP, wydaje się, że filtry toru oscylatora dla wersji XN są bliżej optymalnej dla 24 GHz im niższa jest IF, a dla wersji XP im wyższa jest IF.
Moje dalsze próby pójdą raczej ku wymontowaniu filtra z toru tx i użyciu wersji XN jako odbiornika a XP jako nadajnika.
Ponoć SP8XXN mierzył pasma przenoszenia filtrów toru oscylatora, może podzielił by się wynikami ?

Przy okazji zabaw z TRV WavLab stwierdziłem zadziwiająca różnicę między dwoma egzemplarzami syntezy na ADF 4351 używanych przez mnie jako LO na 2112 MHz dla pasma 1296. Jeden, z oryginalnym OCXO lecz lekko poza nominalną qrg pracował dobrze , drugi, dyscyplinowany 10 MHz i o tym samym poziomem co pierwszy, dawał
znacznie gorsze wzmocnienie przemiany (na tym samym egz. TRV). Co dziwne, widma wąskie jaki i szerokie obu syntez na tej qrg, oglądane z użyciem AdalmPluto i Satsagen
wyglądały niemal identycznie. Ponadto Satsagen jako LO zachowywał się podobnie jak pierwszy ADF 4351.
Zobowiązany jestem za wskazówki, co mogło pójść nie tak...
73's de Staszek SP6GWB
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Układy pomocnicze do TRV Wavelab na 24 GHz - przez SP6GWB - 14-09-2021, 22:05