Układy pomocnicze do TRV Wavelab na 24 GHz
Czesc Paweł,

przymierzam się do zamówienia płytek w jlcpcb właśnie na potrzeby własne i beacona na snieznych kotlach.
Masz moze jakas nowsza wersje tych plytek, czy to jest ostatnia?

VY 73

(09-08-2021, 14:28)SQ1GQC napisał(a): To ja jeszcze dodam ostatnią wersję dokumentacji dla JLCPCB. Za każdą partią zmieniała się dostępność elementów, musiałem poprawiać dokumentację. Nie ma i w najbliższym czasie nie będzie dostępnego LDO ujemnego U5, MIC5270-5.0YM5 (obudowa SOT23-5). Jego można ewentualnie zastąpić TC595002ECBTR (obudowa [...]
Odpowiedz
Cześć,

To była ostatnia wersja. Nie kontynuowałem projektu ze względu na głębokie braki zaopatrzeniowe podówczas. Byłem też odbiorcą pytań o brak "zzipowania" projektu do mniejszych rozmiarów, co faktycznie miało by jakiś sens. Później pojawiły się projekty integrujące dodatkowe funkcje oprócz zasilacza z której drogi i ja skorzystałem, więc projekt ten stał się siłą rzeczy już historyczny i nie rozwijany.

(06-03-2024, 14:50)SQ6EMM napisał(a): Czesc Paweł,

przymierzam się do zamówienia płytek w jlcpcb właśnie na potrzeby własne i beacona na snieznych kotlach.
Masz moze jakas nowsza wersje tych plytek, czy to jest ostatnia?

VY 73

(09-08-2021, 14:28)SQ1GQC napisał(a): To ja jeszcze dodam ostatnią wersję dokumentacji dla JLCPCB. Za każdą partią zmieniała się dostępność elementów, musiałem poprawiać dokumentację. Nie ma i w najbliższym czasie nie będzie dostępnego LDO ujemnego U5, MIC5270-5.0YM5 (obudowa SOT23-5). Jego można ewentualnie zastąpić TC595002ECBTR (obudowa [...]
Odpowiedz
SQ6EMM, płyteczki ze złączami do modułu możesz dostać ode mnie (za darmo oczywiście)
Odpowiedz
Szkoda, że nikt nie pokusił się o integrację zasilacza ze złączami do modułu.

73's de Staszek SP6GWB
Odpowiedz
(08-03-2024, 23:02)SQ6FMY napisał(a): SQ6EMM, płyteczki ze złączami do modułu możesz dostać ode mnie (za darmo oczywiście)

dziękuję - już zdążyły przyjść z jlcpcbWink
Odpowiedz
Potwierdzone qso 205 km między dwoma stacjami na modulach wavelab. 

https://youtu.be/ILrpTjuMQlM

Marek SP4ELF
Odpowiedz
Jako że "zamykamy" projekt wavelab 24ghz postanowiliśmy udostępnić pełną dokumentację .

Wersja zawiera wszystkie dostępne modyfikacje.
Projekt jest zestawieniem pomyslów i uwag  grupy SP0KKM oraz jej przyjaciół .
Długo by ich wymieniać ze znaków dlatego dziękuje wszystkim którzy uczestniczyli w projekcie .
Dziękuję dla Maartena PA0MHE za udostępnienie plików pcb i zgodę na ich modyfikacje. 

Marek SP4ELF

Laminat FR4 grubość 1,2mm

.zip   wawelab.zip (Rozmiar: 643,35 KB / Pobrań: 94)
.zip   HEX 144MHz.zip (Rozmiar: 5,8 KB / Pobrań: 65)
Odpowiedz
Dla ułatwienia uwaga drobna - do otwarcia plików projektowych należy użyć KiCADa w wersji 8.
Odpowiedz
W czasie edytowania pcb Maartena PA0MHE postanowiliśmy wykorzystać jedną z modyfikacji układowych .Polegała ona na "wyciągnięciu" pinów  MON i TEMP  wavelaba na zewnetrzne złącza goldpin.
Długo się zastanawialiśmy nad sposobem ich  wykorzystania  w końcu dwóch Jacków   SP1NKF i SP1CNV  przeprowadzili pomiary  obu zlącz w swoich zestawach 24GHz .Okazało się że na pomiar mocy ma duży wpływ temperatura i to dało nam do myślenia że dioda TEMP  służy jako kompensacja temperatury diody detektora MON.
Od pomysłu do realizacji powstał projekt prostego modułu dzięki któremu możemy skompensować występujący w wavelab mały "wyciek" heterodyny na "0" oraz wpływ temperatury na pomiar .
Może w przyszłości powstanie prosty miernik lcd 
i ta funkcja się przyda.
Może...... Smile
Schemat pcb 

.pdf   WL24_power_meter_schemat.pdf (Rozmiar: 31,92 KB / Pobrań: 101)

Dokumentacja Kicad ver.8

.zip   WL24_power_meter_20241008-1.zip (Rozmiar: 119,41 KB / Pobrań: 47)

Napiecia zasilania można pobrać z zlacza  powyżej MON i TEMP  

Działanie modułu w zestawie Jacka SP1CNV 
https://youtu.be/23h7gF0n1H4?si=cueGQHkVDCvVJJei

Podziękowania dla obu Jacków za dobrą robotę. 

Marek SP4ELF
Odpowiedz
W Scatterpoint 2503 pojawił się artykuł Tima G7KTP, w którym opisuje modyfikacje i poprawki sub-transwertera PA0MHE.
Ponieważ nie używam tej wersji, a wcześniej wykonany TRV oparty o płytkę Romka DJ6EP, zwracam uwagę użytkowników
WaveLab z PA0MHE na ten temat, bowiem wydaje się, iż naprawił on parę mankamentów tego rozwiązania...

73's de Staszek SP6GWB
Odpowiedz
Witam wszystkich 
Chciałbym oficjalnie zakończyć  udział teamu SP0KKM w budowie zestawów pcb do wawelab. Wiem już ogłaszałem to kilka razy ale czas dotrzymać słowa ostatecznie .
                              KONIEC 
PROJEKT PCB WAVELAB  SP0KKM  JEST ZAKOŃCZONY 

Ostatnia wersja projektu jest wyłącznie wersją prototypową i limitowana .

Pcb zostało wykonane na laminacie 4 warstwowym .Posiada zintegrowany zasilacz z 12v,wymienne ocxo lub modul gpsdo, oraz wszystkie dostepne modyfikacje układowe.Posiada możliwość zmiany IF dzięki posiadaniu LCD I enkodera oraz obsługę rs232 i konfiguracje przez terminal.Regulowany sequencer itd.

Pliki ostatniego projektu nie będą publikowane.

Podsumowanie całego projektu :
Ilość pcb  -150 sztuk
Cztery wersje pcb 
Cały projekt był robiony nieodpłatnie z chęci uruchomienia "martwego" pasma w SP.
A miało być tylko kilka pcb........

Była to wspaniala przygoda i doświadczenie.

Chciałbym podziękować  kolegom
PA0MHE, SP2JYR,SP8XXN,SP1N,SP1TMT, SP1JMF,SP1NKF,SP1CNV,SQ1GQC, 
SP7CHK,SP2GUB i innym za pomoc oraz uwagi  w tym wspólnym projekcie. 

Teraz reszta zależy  od organizacji i stowarzyszeń mających w statucie organizację zawodów oraz propagowanie pracy na mikrofalach. Nie zmarnujcie tej szansy.

Marek SP4ELF
Odpowiedz
Skoro taka wielka akcja dała tyle sprzętu, to teraz może się co niektórzy pochwalą swoimi zestawami....

Odpowiedz
Nie wierzę !!!! 
Gorzów ma 24 GHz !!!!!!! - dla tego widoku warto było poświęcić tyle  czasu Big Grin na budowę tych pcb.

Oby tak dalej 

Marek SP4ELF
Odpowiedz
Witam wszystkich 
Do ostatniej wersji pcb został "dorobiony" moduł kontroli via rs232 i bluetooth.
Bazuje na module M5dial i pozwala na sterowanie wavelab oraz ICOM IC-705 .
Dodaje sporo funkcjonalności w użytkowaniu TRV wavelab z IC-705 

https://youtube.com/shorts/96B5Lr4lSDs?feature=shared

Marek SP4ELF
Odpowiedz