Chińskie 500 W. Czy to sie moze udać ?
Projekt wypadł z zamrażarki  Big Grin .
Najpierw pokaże zmiany w obwodzie biasu, które zrobiłem wcześniej . Chińczyk wykorzystał schemat i płytkę z kitu na jednym tranzystorze. Płytka została tylko przystosowana do MRF 300. Dla ustawienia biasu każdego tranzystora wkomponowałem dwa rezystory regulowane oraz zamiast diody zenera zastosowałem stabilizator 5V z diodą dla kompensacji temperaturowej. Wymagało to modyfikacji ścieżek na płytce. Prądy spoczynkowe zostały ustawione na 100 mA.

Zmiany w biasie pokazane czarnym kolorem.

Projekt czekał na lepsze czasy ponieważ miałem problem z dopasowaniem wejścia a praktycznie z jego brakiem (dopasowania). Różne zabiegi nie przynosiły rezultatu. Między innymi zamiast transformatora na ferycie zastosowałem transformator zrobiony z rurek mosiężnych.

Odpowiedz
Dla zrealizowania zmodyfikowanego zasilania bramek tranzystorów przeciąłem ścieżki jak na załączonym obrazku.
Pokazane są miejsca na wlutowanie kondensatorów 2 x 10 nF

Odpowiedz
Przy tak zmodyfikowanym wejściu dopasowanie jest bardzo dobre.
Pomiar wykonany przy zasilaniu PA 50V , prądzie spoczynkowym tranzystorów 2 x 100 mA.
Do S21 trzeba dodać 20 dB, taki tłumik był na wyjściu wzmacniacza.

Odpowiedz
http://www.qslnet.de/member1/dl5za/2m-pa...rf300.html
Odpowiedz
KOCIE MĘKI...

Taki mam plan, jak na załączonym schemacie, a czy się uda , to się okaże w "praniu" - też życie mnie zmusiło do rozmnożenie BIASU i podania go metodą rozdzielenia wtórnego uzwojenia (rurki w rdzeniu ferrytowym)..   Wydaje mi się, że ów wejściowy transformator daje kolegom nieźle "popalić", że o sobie już nie wspomnę - na 2 zwoje wejściowe dawałem od 1W do 25W (145MHz) i z rurek watomierz odczytywał 12W, ale to jeszcze w praktyce spadnie niżej jak sądzę..  Moje mosfety od Sasa do lasa nie nadają się do uruchomienia tego Chińczyka od pierwszego "kopnięcia" - jeden 200mA prądu spoczynkowego osiąga przy BIASie 3V, a drugi przy 4,2V (stąd pomysł na 2 źródła polaryzacji bramek) ... Bujam się z Chińczykiem już tydzień, a 2 rurki (uzwojenia wtórnego) śnią mi się po nocach i ten ich kosmiczny brak przyczepności innego metalu (cyny) - użyłem ostatecznie rurek ze starej anteny teleskopowej po usunięciu chromu ...

Dalszy ciąg z niedzieli 3.08.2025 jest taki:  Klapa na całej linii - wzmacniacz u mnie jest tłumikiem (?) - prądy spoczynkowa 2x100mA - sterowanie mocą 1-25W daje wynik max 2W przy max prądzie roboczym drenów 1,6A / 45V.  Jaki diabeł nakrył mi ogonem ten Chiński kit ?     Nie mam VNA, sondy w.cz. do V640 i oscyloskopu o tak wysokim paśmie przenoszenia - tylko watomierz do 250 MHz i 75W no i prawa pewnego pana zawarte w załączonej ściądze..

Prawdopodobnie Chińczyk wciska nam rdzenie, które nie wyrabiają się przy 145MHz i stąd u kolegów opcja transformatorka dopasowująco-symetryzującgo bez rdzenia ?!

Przydałby się jego dokładny opis, co do ułamków milimetra dla kolegów nie posiadających sprzęty pomiarowego na tak wysokie częstotliwości...

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz