PA ~15W z gratów z Aliexpress
A to konstrukcja PA na 3cm oddająca trochę więcej mocy : )

Wzmacniacz 2 stopniowy FLM1011-6F + FLM1011-15F, ~12dB wzmocnienia -> sterowanie 1W, oddaje bez problemu minimum 15W. 

Moduł z eBay po renowacji, nowe przepusty, zamontowane porządne złącza i dorobione wieczko.

Filmiki z uruchomienia i prób:

https://youtu.be/Yg-KnAEh6nw?si=WjIwkmS9ZbFM7rPB

https://youtu.be/qVPPTrFTmHg?si=QnDc88d9jfqMI2IF

https://youtu.be/9BXC2Mqe8fk?si=Wj7J8Btxmh1JpzEC

https://youtu.be/aiJoMFCi5Nc?si=U-Qa1x9Adp8pmcWl

https://youtu.be/EpD3eR1GDG4?si=ZkxlGkBePyCnqBe2
Odpowiedz
Ostatnio natknałem się na te moduły przeglądajac aliexpress i tak z politowaniem popatrzyłem na nie bo wyglądają jak tysiąc nieszczęść i mocno się zdziwiłem, że cena 500+ Absolutnie nie skojarzyłem tranzystorów, że to z naszego pasma a teraz rozumiem, że to okazja. Gratulacje, że się udało je odpalić.
Odpowiedz
(21-08-2025, 22:30)SQ6FMY napisał(a): Ostatnio natknałem się na te moduły przeglądajac aliexpress i tak z politowaniem popatrzyłem na nie bo wyglądają jak tysiąc nieszczęść i mocno się zdziwiłem, że cena 500+ Absolutnie nie skojarzyłem tranzystorów, że to z naszego pasma a teraz rozumiem, że to okazja. Gratulacje, że się udało je odpalić.

Tak, wyglądały tak jakby ktoś tym rzucał po betonie : ) mocno zmęczone.
Odpowiedz
Pamiętasz może jakie prądy spoczynkowe ustawileś? Teraz mam odpowiednio 0.6A i 2A ale napięcia bramek jakie podałeś na filmie sugerują dużo większe prądy u ciebie. Przy sterowaniu 20dBm uzyskałem 12dB wzmocnienia. Kupiłem dwie sztuki i obie całkiem spoko stan wizualny, wymieniłem przepusty ale SMA już zostawiłem bo bez uszkodzeń. Ale, że scrapper połakomił się na srubki od tranzystorów bo już tragedia. Te na mniejszym calowe (dałem #2/56, ale to chyba UNF #2/64 nie UNC) a na większym tranzystorze już pasują metryczne.
Odpowiedz
Ustawialłem prądy spoczynkowe w okolicach połowy prądu nasycenia drenu tj. driver ~1.6A, końcowy ~3.5A.
W 2 sztukach modułów ktore nam się trafiły trzeba było wymienić i złącza i przepusty... Zgadza się ze śrubkami jest jazda : ) Pamiętam, że do wieczka to chwilę mi zajęlo zanim w zasobach znalazłem potrzebna liczbę śrubek.

Jeśli chodzi o wzmocnienie modułu  to będzie w zakresie 12-13dB w zależności od egzemplarzy tranzystorow i dopasowania. Katalogowo to 6-7dB/tranzystor. W egzemplarzu wzmacniacza Artura SO5AZ którego używa w zestawie do EME to było 12.7dB, mój ma w ~12.3dB.
Odpowiedz
Dzięki za odpowiedz. Przy takich prądach musze przemyśleć zasilanie, ubzdurałem sobie, że całość koło 4-5A i muszę zasilacz zrobić od zera - tak to jest jak się nie zajrzy do PDF Wink
Odpowiedz
Gdyby ktoś potrzebował to mam rysunek otworów przykrywki tego PA

Załączone pliki Miniatury

.pdf   pokrywa pa.pdf (Rozmiar: 3,64 KB / Pobrań: 34)
Odpowiedz
Widać, że profesjonalna robota. Ja zrobiłem szablon do wiercenia kserując go na urządzeniu wielofunkcyjnym, na szczescie nie pomniejsza Wink
Odpowiedz
Witam kolegów
Gratuluję wszystkim którzy kupili moduły w takim stanie jak Tomek SQ9ATC i inni koledzy w w-wy oraz innym zadowolonym kolegom.
Oglądałem zdjęcia na aukcji, oglądałem moduły Tomka i Artura,  strasznie zdewastowane mechanicznie ale....
elektronika była OK, płytki pomocowane śrubami, SMA zniszczone ale to nie wpływało na PCB - generalnie materiał do dalszych działań i praktyka (SO5AZ, SQ9ATC ) to pokazała.
Moja historia niestety jest inna..
Wysyłka "natychmiastowa" , potem cisza... utknęła w Holandii.. cisza... odprawa celna - bardzo długo..... cisza.. - odprawa zakończona....cisza... 
Postanawiam ruszyć sprawę - zgłaszam brak przesyłki i zwrot kasy.
Zaczynają się cuda, Na eBay pojawia się dzielona wysyłka ( dwie paczki tego samego przedmiotu ), różne śledzenie, różne nr przesyłek.
Regularnie co 2-3 dni sprawdzam skrzynkę pocztową - nic nie ma.
Za poradą kolegów udaje się na pocztę zapytać czy nie ma do mnie jakiejś przesyłki zagranicznej - odp. pani z okienka - NIE MA!!!  Sad
Wracając z poczty sprawdzam skrzynkę pocztową - awizo z przed tygodnia ( a skrzynkę sprawdzałem ), pani powiedziała, że NIE MA!!! a okazuje się, że jest.
PEŁNIA SZCZĘŚCIA Smile))))
Wracam na pocztę z awizem, nie ma już tej samej pani a mi nie chcę się już robić afery - mam wzmacniacz Smile))
Pędzę do domu rozpakować przesyłkę.
I co widzę???
Piękny nie zniszczony korpus, urwany tranzystor na kawałku PCB, wszystko luzem, żadnej śrubki. 
Piszę do sprzedawcy ( z foto ) i przedstawiam mu sytuację tak jak Wam, widziałem te moduły, w jakim są stanie i dlatego się zdecydowałem na zakup ale dostałem coś całkiem innego niż jest na zdjęciach w aukcji i to co widziałem u kolegów. Pytam sprzedawcę czy mam zrobić zwrot czy wymieni mi moduł.

Sprzedawca pyta: " odkręciłeś śrubki "?
odpowiadam: " Nic nie robiłem, w takim stanie otrzymałem przesyłkę"

Sprzedawca zamilkł. Czas na zwrot mam do 16.10.25.

Jeżeli się nie odezwie zgłoszę zwrot.

Odpowiedz
Witaj nie ma tragedii te moduły przychodzą bez śrub montażowych .Nie jest wyrwane wyprowadzenie  tranzystora widać że da rade to złożyć w komplet .
Sprzedawca wysyła w dwóch wersjach z złączami sma lub bez  ale w obu tranzystory są nie przykręcone .Też mam wyrwane linie na wejściu.

Marek SP4ELF
Odpowiedz
Niestety dla nich to złom i zakup to loteria. Ja kupiłem dwie sztuki licząc, ze przynajmniej jedna będzie działać. A finalnie przyszły w takim stanie, że od biedy nawet kondensatorów przepustowych można nie wymieniać. Osobiście zakup z Chin i ebay to dosyć kiepska kombinacja, zdecydowanie lepiej aliexpress + płatność kartą (dla chargebacku). Sugeruje zamiast odsyłać to spróbować uruchomić. Jak odeślesz to duże szanse, ze nigdy pieniędzy nie zobaczysz (zostanie chargeback z karty) - paczki nie odbierze albo gdzieś utknie na odprawie.
Odpowiedz
Po rozmowach z kolegami postanowiłem odstąpić od zwrotu ponieważ mogłoby to się zakończyć stratą kasy.
Przystąpiłem do reanimacji modułu ( mechanicznej ) i taki jest efekt. Teraz "tylko" muszę uruchomić zasilanie i zobaczymy co będzie ...

Odpowiedz
Będzie działać, popraw tylko podłączenie bias na bramce pierwszego stopnia żeby wygladało jak na innych.
Odpowiedz