Helical do QO-100
Zbudowałem dwie anteny Helical przeznaczone do zamontowania na konwerterze sat w/g projektu DO8PAT.
I mam problem z ich poprawnym zestojeniem.
Dla pasma 2.4GHz mam SWR na poziomie 1.4 i 1.8.
Obie anteny wykazują bardzo niski SWR, ale gdzies w okolicach 2.8-2.9GHz.
I za nic nie mogę tego punktu przesunąć w dół.
Wymieniałem blaszki stojeniowe, dolutowywałem dodatkowe. I SWR się zmienia, ale minimum ciągle jest za wysoko.
Doginałem i rozginałem zwoje anteny, ale to nic nie dało.
Czy jest jakis sposób, aby obniżyć częstotliwość anteny?
Odpowiedz
Grubszy drut, albo zwiększ średnicę szablonu na którym nawijasz (trochę...).Znajdź mój post o odbiorze EME, tam jest link do sprawdzonego kalkulatora anten helical. 73, Jarek
Odpowiedz
Antenę udało się zestroić Smile
Lekko obróciłem spirale, aby koniec był bliżej gniazda. Usunąłem blaszkę do strojenia i połączyłem gniazdo i spiralę kawałkiem przewodu. 
I jest super.
Działa, pierwsze łączności zrobione w środku nocy Wink
Odpowiedz
(24-03-2025, 13:40)SQ3BKI napisał(a): Antenę udało się zestroić Smile
Lekko obróciłem spirale, aby koniec był bliżej gniazda. Usunąłem blaszkę do strojenia i połączyłem gniazdo i spiralę kawałkiem przewodu. 
I jest super.

No i super, helicale to bardzo wdzięczne anteny.Nie mam teraz za wiele czasu, ale może do usłyszenia na QO100 kiedyś.
Odpowiedz
I jest super.

Fajnie Cię słychać, dzięki za QSO na QO-100!
Odpowiedz
Mówimy o antenie helikalnej promieniującej w osi spirali.
Jest to antena z falą bieżącą (nie rezonansowa), jest bardzo szerokopasmowa. Jej średnica determinuje częstotliwość pracy.
Ale....
Jej impedancja wejściowa to ~150 Ohm (to już kwestia detali jak dokładnie wygląda, bo skok zwojów ich ilość są niekrytyczne).
Najbardziej popularną metodą jest zasilanie jej przez ćwiercfalowy (WĄSKOPASMOWY) transformator impedancji.

Więc jeśli ta antena nie stroi - to ten transformator i jego przejście w spiralę jest zwykle problemem. Drugi "popularny" problem to zbyt mały reflektor (czy ground plane).
Odpowiedz
(24-03-2025, 22:51)SP2HPD napisał(a):
I jest super.

Fajnie Cię słychać, dzięki za QSO na QO-100!

Miło się czyta takie słowa Wink 
Rok przygotowań,ale warto było.

(26-03-2025, 00:40)SQ6QV napisał(a): Mówimy o antenie helikalnej promieniującej w osi spirali.
Jest to antena z falą bieżącą (nie rezonansowa), jest bardzo szerokopasmowa. Jej średnica determinuje częstotliwość pracy.
Ale....
Jej impedancja wejściowa to ~150 Ohm (to już kwestia detali jak dokładnie wygląda, bo skok zwojów ich ilość są niekrytyczne).
Najbardziej popularną metodą jest zasilanie jej przez ćwiercfalowy (WĄSKOPASMOWY) transformator impedancji.

Więc jeśli ta antena nie stroi - to ten transformator i jego przejście w spiralę jest zwykle problemem. Drugi "popularny" problem to zbyt mały reflektor (czy ground plane).

Z tą anteną było tak, że znalazłem projekt i wykonałem, nie wgłębiałem się w jej parametry.
A dzis dzięki Wam moja wiedza rośnie Smile
Choć dzis zastanawiam się, czy może ona stanowić konkurencję dla długiej anteny typu YAGI. Może nawet porównania 4xhelikalna do 4x YAGI.  Wówczas można byłoby zrobić sumator z wejściami 150Ohm, i wyjście 50Ohm. 

Od jakiegoś czasu walczę z anteną krążkową, która mnie przynajmniej na razie pokonuje. Ale o tym to może w innym poście napiszę, dedykowanym temu zagadnieniu. 

Ale może ktos ma pomysł na wyjaśnienie moich pomiarów. Załączam 3 zdjęcia. Wykres SWR anteny, wykres dla kabla H1000, około 7-8m z terminatorem 50Ohm i pomiar dla anteny z kablem. Oraz zdjęcie pokazujące antenę po procesie strojenia. Zastanawia mnie ta "sieczka" przy pomiarach z kablem. Skąd ten efekt ? Jakieś wtrącenia z otoczenia? Niedoskonałość przyrządu?

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz