Witam kolegów ,mam problem ,oświetlacz na dwa pasma 5.7 GHz i 10 GHz .Niestety ustawienie inne jak tylko centralne w paraboli nie wchodzi w grę reszta przetrenowana .Widziałem kiedyś takie halo podobne jak mają ODU ,szukałem po necie ale nic konkretnego nie widziałem .Pytanie drugie na ile takie halo jest przydatne.
Oświetlacz wygląda tak.
Potrzeba mnie jakiś wiadomości bym mógł coś więcej wiedzieć ,szukałem ale nic nie znalazłem na ten temat więc prośba do kolegów o jakieś materiały wzory itp.
Używałem taki do oświetlania anteny offsetowej jak i pełnej paraboli.
Wadą tego oświetlacza jest słaba izolacja portu 5.7 GHz od portu 10 GHz
- przy nadawaniu na 10 GHz na porcie 5.7 GHz indukuje się relatywnie duża moc,
która może zniszczyć stopień wejściowy TRV z 5.7 GHz.
Aby się zabezpieczyć, należy przy nadawaniu na 10 GHz przełączać przekaźnik antenowy pasma 5.7 GHz na tryb Tx.
73's de Staszek SP6GWB
p.s. co rozumiesz pod słowem 'halo' ?
(05-05-2021, 20:18)SP6GWB napisał(a): Grzegorz,
jest to oświetlacz dwupasmowy na 10 i 5.7 GHz oparty na konstrukcji WB5LUA/W5LUA .
Tu jest link do publikacji na ten temat: https://www.ntms.org/files/Dual_Band_2_3..._10GHz.pdf
Używałem taki do oświetlania anteny offsetowej jak i pełnej paraboli.
Wadą tego oświetlacza jest słaba izolacja portu 5.7 GHz od portu 10 GHz
- przy nadawaniu na 10 GHz na porcie 5.7 GHz indukuje się relatywnie duża moc,
która może zniszczyć stopień wejściowy TRV z 5.7 GHz.
Aby się zabezpieczyć, należy przy nadawaniu na 10 GHz przełączać przekaźnik antenowy pasma 5.7 GHz na tryb Tx.
73's de Staszek SP6GWB
p.s. co rozumiesz pod słowem 'halo' ?
Witam Staszku ,mam to już przećwiczone ale rezultat marny ,nie udało mi się zrobić Cassegraina za mała precyzja .Muszę zrobić to jako oświetlacz centralny a z tego co czytałem muszę coś zrobić by zwiększyć aperturę samego oświetlacza .Dziękuję za stronę .
Grzegorz,
nie jest to oświetlacz do systemu Cassegrain lecz do bezpośredniego oświetlania paraboli .
Mylisz ten oświetlacz z oświetlaczem W2IMU stosowanym w systemach Cassegrain przy polaryzacji kołowej. http://www.w1ghz.org/antbook/ch6_5-1.pdf
Choć W2IMU ma podobny kształt, jest oświetlaczem jednopasmowym.
73's de Staszek SP6GWB