Układy pomocnicze do TRV Wavelab na 24 GHz
W zasadzie po napisaniu poprzedniego wpisu miałem iść spać, ale jedna sprawa nie dawała mi spokoju. Źródło szumów jest z założenia szerokopasmowe. Na wejściu odbiornika nie mamy żadnej selektywności. W zależności od połączenia sprzęgacza hybrydowego 90 stopni na wyjściu mieszacza mogłem mierzyć szumy dla górnej lub dolnej wstęgi. Mimo senności postanowiłem to jednoznacznie ustalić. Ponieważ w zasięgu kabla od stanowiska testowego płytki nie miałem generatora mogącego podać 24 GHz postanowiłem zestawić link radiowy z sygnałem 24 GHz. Użyłem generator z VNA do 50 GHz, dwa horny WR-42, dwa przejścia WR-42/2,92 mm i analizator widma. Heterodynę ustawiłem na 22,1 GHz (920,83333 MHz x24), do wyjścia IF odbiornika podłączyłem analizator widma i ustawiłem zakres 1,1 GHz-2 GHz. Nadajnik (VNA) najpierw ustawiłem na częstotliwość 24,048 GHz a następnie na 20,152 GHz (czyli f lustrzaną dla tej f heterodyny). Uff... Na szczęście mierzyłem właściwą wstęgę. Sprzęgacz 90 stopni ustawiony jest na odbiór USB.

Tu widok na antenę nadawczą:

a tutaj z za anteny odbiorczej w oddali widać drugą część linku radiowego

Tu widmo na wyjściu IF przy odbiorze sygnału o f=24,048 GHz:

A tutaj widmo na wyjściu IF przy odbiorze sygnału na częstotliwości lustrzanej o f-20,152 GHz:

Prążek na lewo od nas interesującego to druga harmonicza heterodyny. Przy okazji zmierzyłem tłumienie lustrzanej. Wynosi około 30 dB. Dlatego lubię Image-Reject Mixers...
CBDU
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Układy pomocnicze do TRV Wavelab na 24 GHz - przez SQ1GQC - 24-03-2021, 03:58