UKF & Up

Pełna wersja: Nowy TRV na QO-100
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2
Witam

Poniżej zamieszczam schemat mojego nowego projektu transvertera na QO-100.
TRV pracuje ze zmodyfikowanym LNB do którego doprowadza się 25MHz z TRV. 

[attachment=2480]

Uwagi i pytania związane z elektroniką tego TRV mile widziane.
Witam,
mam tylko jedno poboczne pytanie: Jakiego programu używasz do rysowania schematów ? Bardzo ładnie wygląda narysowany schemat. i pamiętam jak kiedyś szukałem programu, który umożliwiałby estetycznie rysowanie schematów. Swego czasu podobobały mi się schematy które widziałem w projektach DB6NT. Widzę że kolega dotarł do "źródła" czyli dobrego programu. Proszę uchwylić rąbka tajemnicy Smile
(21-06-2024, 12:38)SP3OSJ napisał(a): [ -> ]Uwagi i pytania związane z elektroniką tego TRV mile widziane.

Cześć, a gdzie można się wpiąć z RTL-SDR? (oprócz wpiętego TRXa)

Czy jest możliwość zamówienia gotowej płytki?
Witajcie!

Program do rysowania to sPlan 7.0
RTL-SDR można wpiąć tak:
[attachment=2481]
Zrobic to z takiego rozdzielacza jeżeli jest on rozbierany/rozlutowywalny, bo ja tego nie wiem.
[attachment=2482]
Wtedy SDR pracuje na ~740MHz
W związku z tym że nikt nie zgłasza uwag do schematu, zabieram się za projektowanie układu.
(26-06-2024, 22:46)SP3OSJ napisał(a): [ -> ]W związku z tym że nikt nie zgłasza uwag do schematu, zabieram się za projektowanie układu.

Ja poproszę bocznik do SDRa na płytce,  za mikserem i za filtrem , wtedy Rtla można  schować w obudowie i jest "ładniej"
(27-06-2024, 09:29)SQ6RDP napisał(a): [ -> ]Ja poproszę bocznik do SDRa na płytce,  za mikserem i za filtrem , wtedy Rtla można  schować w obudowie i jest "ładniej"

Z ktorej strony za mixerem i filtrem? Napisz proszę coś więcej.
(27-06-2024, 11:56)SP3OSJ napisał(a): [ -> ]Z ktorej strony za mixerem i filtrem? Napisz proszę coś więcej.

Przed przekaźnikiem, chodzi o ten sam sygnał, który idzie do TRXa
(27-06-2024, 23:39)SQ6RDP napisał(a): [ -> ]Przed przekaźnikiem, chodzi o ten sam sygnał, który idzie do TRXa

Przecież w czasie nadawania to w miejscu "przed przekaźnikiem" sygnał idzie z TRX-a a nie do TRX-a.
Równie dobrze możesz RTL-SDR przybliżyć do fidera łączącego TRV z TRX-em i efekt będzie ten sam,
będziesz słyszał na RTL to co nadajesz na TRX-ie jeżeli zgrasz częstotliwości tych dwóch urządzeń.
(28-06-2024, 10:30)SP3OSJ napisał(a): [ -> ]Przecież w czasie nadawania to w miejscu "przed przekaźnikiem" sygnał idzie z TRX-a a nie do TRX-a.
Równie dobrze możesz RTL-SDR przybliżyć do fidera łączącego TRV z TRX-em i efekt będzie ten sam,
będziesz słyszał na RTL to co nadajesz na TRX-ie jeżeli zgrasz częstotliwości tych dwóch urządzeń.

Z drugiej strony przekaźnika, chodzi mi tylko o sygnał RX .
(01-07-2024, 07:45)SQ6RDP napisał(a): [ -> ]Z drugiej strony przekaźnika, chodzi mi tylko o sygnał RX .

Chyba źle kombinujesz, tego nie można zrobić by miało to jakikolwiek sens.
Cześć Artur,
1. Byłoby fajnie gdybyś przewidział sterowanie PTT również podając +5V po gnieździe antenowym od strony IF. Tak jest w konstrukcjach SG-LAB i bardzo to ułatwia pracę radia z TRV.
2. Czy jest możliwość by w nowej wersji więcej było możliwości wyboru pośredniej? np 10m/6m/2m/70cm?
(01-07-2024, 11:12)SP1N napisał(a): [ -> ]Cześć Artur,
1. Byłoby fajnie gdybyś przewidział sterowanie PTT również podając +5V po gnieździe antenowym od strony IF. Tak jest w konstrukcjach SG-LAB i bardzo to ułatwia pracę radia z TRV.
2. Czy jest możliwość by w nowej wersji więcej było możliwości wyboru pośredniej? np 10m/6m/2m/70cm?

Czesc

Pkt1 jest możliwy do wykonania i jest bardzo prosty. Wystarczy zewrzeć kondensator 2,2pf lub na niego (kanapka) zalutować rezystor 0R, a na kondensator 2,2uF albo wylutować albo zalutować na  nim rezystor 1K.
Pkt2 też jest możliwy do wykonania po przez zmianę firmware. Można wybrać jakąkolwiek częstotliwość nawet taką która nie jest w paśmie amatorskim,
ale większej od 28MHz (filtracja). Jeżeli miałoby być więcej jak 144 trzeba będzie zmienić wartości elementów filtru dolnoprzepustowego 20pF/56nH/20pF.

[attachment=2489]

Tak teraz pomyslalem odnosnie pkt1, czy nie wystarczyłoby tylko nalutować na kondensator 2p2F rezystora ok 10K. Wtedy działałby VOX i PTT +5V.
W moim pomyśle mam podłączony SDR jako panadapter do ścieżki RX, z "transvertera" wystaje SMA albo usb od RTL-SDR, bez dodatokych kabli, przejściówek, oprócz radia ssb, mam jeszcze komputer i mogę podglądać całe widmo przy pomoczy odbiornik aSDR.
(02-07-2024, 11:14)SQ6RDP napisał(a): [ -> ]W moim pomyśle mam podłączony SDR jako panadapter do ścieżki RX, z "transvertera" wystaje SMA albo usb od RTL-SDR, bez dodatokych kabli, przejściówek,  oprócz radia ssb, mam jeszcze komputer i mogę podglądać całe widmo przy pomoczy odbiornik aSDR.

No przecież tego nie zrobisz, kiedy w TRV masz jeden mieszacz i jeden generator PLL. Obie te rzeczy w czasie nadawania w pracują na rzecz nadajnika. Czy Ty chcesz sobie oglądać swoje widmo 2,4GHz?  RTL-SDR odbiera takie częstotliwości?.
Tylko rozdzielacz po LNB, o taki, załatwi monitorowanie widma w czasie nadawania:

[attachment=2493]
Stron: 1 2