Jestem po pierwszych testach z nadawania na QO-100 z przyczepki. Generalnie całość sprzętu jest już złożona i można powoli zaczynać się bawić
Wybieram się z tym na Łosia.
Odbiór własnego sygnału z QO-100 (duplex):
[
attachment=1875]
Dziś pierwsze próby z EME.
Przyczepka wygląda tak samo jak wyglądała, ale w środku ma parę nowych przetwornic zasilania, drugi switch ethernet, access point wifi na 5GHz (działa podczas nadawania na 2.4),
Ma też magnetometr, który wraz z LNB i tunerem umożliwia na kalibrację położenia w ciągu 2 minut, z dokładnością lepszą niż 0.5 stopnia (w oparciu o satelitę GEO).
Wydrukowałem też nową soczewkę do septum, no i najważniejsze - PlutoSDR jest zapakowany w metalową obudowę i ma wbudowany tam sekwencer.
Dosyć szybko udało się odebrać HB9Q, przetestować dwa przedwzmacniacze...a potem przy nadawaniu wylazły problemy z pomyłki przy pakowaniu (PGA103+ zamiast TQP3M9009) i nieprzetestowaniu sekwencera w finalnym układzie...okazało się, że BTS426L1, który użyłem jako klucz włączający 5V do drivera PA, przy obciążeniu czymkolwiek wykrywa sobie undervoltage i nie puszcza.
Sygnał wychodził, ale jakiś śmiesznie słaby, może z 10W (zamiast 250)
Z odbiorem szału nie ma na tak małym talerzu...ta moja soczewka jeszcze nie jest przebadana dokładnie (jak bardzo pomaga, a jak szkodzi).
SDR Console + WSJTX + virtual audio cable + windows 10 też sprawia niewielkie kłopoty (okazjonalne trzaski w sygnale wyjściowym).
[
attachment=2004]
[
attachment=2005]
[
attachment=2006]
[
attachment=2007]
[
attachment=2008]
Wiem że drukuje się łatwiej jednak kawałek blaszanego horna byłby lepszy .
Poza tym mam wrażenie że masz za małą drukarkę .
Drukarkę mam średniej wielkości, drukuje gdzieś po 25cm w każdym wymiarze. Wydrukowanie tego zajęło mi ze 2 tygodnie...zdobycie granulek też nie było proste (w środku są granulki LDPE)...horn byłby znacznie prostszy do zrobienia...
Natomiast mnie interesowało czy to ma sens, zweryfikować pomysł.
Przyczepka zaliczyła dziś pierwsze QSO EME.
No to gratulki!
Możesz coś więcej?
Z kim, pasmo, raporty...