Przymierzam się do konstrukcji pierwszej soczewki do septum.
Muszę oświetlić talerz offsetowy i powoli się przymierzam do budowy.
Czy znacie jakieś opracowania dotyczące tego tematu?
Wyjątkowo mało udaje mi się znaleźć.
Symulacja trwa kilka minut...widać ogromny potencjał tej metody.
Na razie rezultaty nie są jakieś "wow", ale w zasadzie to już wygląda jak w miarę dobry oświetlacz.
Co sądzicie?
[
attachment=1576]
[
attachment=1577]
Soczewka działa...nie zmierzyłem jeszcze dokładnie o ile wzrasta zysk anteny, ale to przynajmniej 3dB.
Kłopot mam tylko z tym niebieskim PET-G, bo się okazało, że jest przejrzyste dla 2.4GHz, ale 10GHz to już nie przepuszcza.
PET-G to tylko skorupa, w środku jest granulat LDPE.
[
attachment=1876]
(24-05-2023, 21:47)SQ6QV napisał(a): [ -> ]Soczewka działa...nie zmierzyłem jeszcze dokładnie o ile wzrasta zysk anteny, ale to przynajmniej 3dB.
Kłopot mam tylko z tym niebieskim PET-G, bo się okazało, że jest przejrzyste dla 2.4GHz, ale 10GHz to już nie przepuszcza.
PET-G to tylko skorupa, w środku jest granulat LDPE.
Witam zrobiłeś to na drukarce 3D?
Dziękuję za odpowiedź i to szybką , jaki kosz takiego septum i ile pasm obejmuje ?
Septum są jednopasmowe, koszt rzecz względna, to septum akurat podarował mi Kazik SP7CKH.
Inne na 23cm kupiłem za 300zł.
Te są aluminiowe i gięte, do cholery śrubek jest do poskręcania
Ale możesz zrobić je sam z blachy mosiężnej, która się doskonale lutuje.
(24-05-2023, 22:52)SQ6QV napisał(a): [ -> ]Septum są jednopasmowe, koszt rzecz względna, to septum akurat podarował mi Kazik SP7CKH.
Inne na 23cm kupiłem za 300zł.
Te są aluminiowe i gięte, do cholery śrubek jest do poskręcania
Ale możesz zrobić je sam z blachy mosiężnej, która się doskonale lutuje.
Tak tylko ja jestem już nie w temacie tych nowych opracowań a i warsztacik ubogi w giętarki to przyjdzie mi zrezygnować z budowy czegoś nowego .Dzięki za odpowiedz i do zobaczenia w Zieleńcu w sobotę rano.