UKF & Up

Pełna wersja: Historia jednego projektu (TRV na 3cm)
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Podpatrując projekt nowego IC-905 zauważyłem ze TRV na 3cm jest bezpośrednio podłączony do TRV na 5GHz, a dopiero potem do właściwej jednostki nadawczo-odbiorczej. Bardzo spodobał mi się ten pomysł, i stwierdziłem że można by go wykorzystać do mojego TRV na QO-100, zamieniając go na TRV na 10GHz.
Założenia projektu:
1) obudowa taka sama jak w TRV na QO100.
[attachment=1573]
2) zakres pracy TRV minimum: 10368-10370MHz.
3) złącza do podpięcia TRV<->TRV  w tych samych miejscach na obudowie, łącznie z przekaźnikiem koncentrycznym na 12GHz.
4) zasianie z 12V.
5) sterowania RX/TX automatyczne bez dodatkowych przewodów (sygnał +5V(TX)  po środkowym przewodzie sygnału w.cz.).
6) w części odbiorczej wykorzystanie elektroniki z satelitarnego LNB.
[attachment=1574]
7) sygnał VCOCXO 25MHz z TRV QO-100 zasilałby też syntezę do przemiany w TRV na 3cm.
8) moc wyjściowa TRV minimum 200mW na 10368MHz.
9) Próba wykonania elektroniki na tanim cienkim PCB 0.6mm FR4. Dopiero potem, po sprawdzeniu układu przejście na laminat RO4350/RO4003.
Z obaczymy co z tego wyjdzie.
Zabieram się do pracy.
Super wiadomość.
Druk płytki zaprojektowany. Idzie do produkcji. Nie pytajcie o schemat. Jest on w mojej głowie. Nie mam chęci ani czasu na laboratoryjne eksperymenty, z których i tak niewiele będzie wynikało, z powodu braku profesjonalnych laboratoryjnych przyrządów. Korzystam z pedeefowych not stosowanych półprzewodników. Jeżeli zalecają, na linii 50omowej w odległości 4mm od wzmacniacza, zastosować kondensator 0,15pF to ja to robie.
Zastosowane elementy. W części odbiorczej prosty układ - elektronika z górną obudową od LNB OPTICUM LSP-04H. W części nadawczej mieszacz LTC5548 plus dwa wzmacniacze GRF2710 i końcówka mocy MGF1801B. Synteza to popularny i tani na Aliexpresie ADF4350:

[attachment=1575]
Otrzymałem z Chin PCB, czas teraz na lutowanie.

[attachment=1609]