22-11-2022, 23:19
Wiadomym jest że najwygodniejsze do stosowania w sprzęcie przenośnym są przekaźniki koncentryczne typu fail-safe zasilane z 12 V. No ale są ciężko dostępne i są drogie. Lepsza dostępnością cechują się przekaźniki typu latch. Typ 2SE1T11JB produkcji Ducommun jest dość łatwo osiągalny na ebay. Cewki 12 V, maksymalna częstotliwość pracy 26,5 GHz. Jedyną niedogodnością w moim odczuciu jest to, że cewki mają wspólny punkt na minusie a sterowane są przez podanie plusa na cewkę. Zakupiłem kilka takich przekaźników i postanowiłem zaprojektować i wykonać sterownik, który ułatwi ich sterowanie. Zdecydowałem się (za namową Marka SP4ELF) na dwa osobne wejścia PTT. Jedno steruje poprzez zwarcie wejścia PTT(GND) do masy a drugie, alternatywne poprzez podanie napięcia z zakresu +1,2..+12 V na wejście PTT(+). Okablowujemy jedno wybrane w zależności jaki standard sygnału PTT ma nasz system.
Nie zaczynałem od zera, przejrzałem dostępne rozwiązania i zdecydowałem się oprzeć na rozwiązaniu I1KFH z moimi zmianami i rozszerzeniami.
Poniżej schemat, wymiary i wizualizacja.
[attachment=1562]
[attachment=1563]
[attachment=1564]
Dzisiaj kurier przywiózł zmontowane płytki, postanowiłem wiec przetestować działanie.
[attachment=1565]
[attachment=1566]
Po przylutowaniu cewek, zmontowaniu razem przyszedł czas na przetestowanie działania. Na początek czasy załączania i wyłączania sygnału w.cz w stosunku do podania sygnału sterującego. Zestawiłem stanowisko pomiarowe gdzie wykorzystałem generator w.cz nastawiony na 144,3 MHz i napięcie skuteczne 2 V, generator impulsów nastawiony na częstotliwość 1 Hz, wypełnienie 50% i napięcie 5 V oraz dwukanałowy oscyloskop. Wyzwalanie oscyloskopu z generatora impulsowego podłączonego także do wejścia PTT(+) mojego sterownika.
Pierwszy pomiar to czas, po którym styk się przełączy i przestanie drgać po podaniu sygnału PTT(+).
[attachment=1567]
Jak widzimy drgania styków zakończyły się po 7,76 ms od podania sygnału PTT(+).
Kolejny pomiar to czas wyłączenia.
[attachment=1568]
Jak widzimy po wyłączeniu sygnału PTT(+) sygnał zanika całkowicie po 3,96 ms.
Kolejne pomiary w następnym poście.
Nie zaczynałem od zera, przejrzałem dostępne rozwiązania i zdecydowałem się oprzeć na rozwiązaniu I1KFH z moimi zmianami i rozszerzeniami.
Poniżej schemat, wymiary i wizualizacja.
[attachment=1562]
[attachment=1563]
[attachment=1564]
Dzisiaj kurier przywiózł zmontowane płytki, postanowiłem wiec przetestować działanie.
[attachment=1565]
[attachment=1566]
Po przylutowaniu cewek, zmontowaniu razem przyszedł czas na przetestowanie działania. Na początek czasy załączania i wyłączania sygnału w.cz w stosunku do podania sygnału sterującego. Zestawiłem stanowisko pomiarowe gdzie wykorzystałem generator w.cz nastawiony na 144,3 MHz i napięcie skuteczne 2 V, generator impulsów nastawiony na częstotliwość 1 Hz, wypełnienie 50% i napięcie 5 V oraz dwukanałowy oscyloskop. Wyzwalanie oscyloskopu z generatora impulsowego podłączonego także do wejścia PTT(+) mojego sterownika.
Pierwszy pomiar to czas, po którym styk się przełączy i przestanie drgać po podaniu sygnału PTT(+).
[attachment=1567]
Jak widzimy drgania styków zakończyły się po 7,76 ms od podania sygnału PTT(+).
Kolejny pomiar to czas wyłączenia.
[attachment=1568]
Jak widzimy po wyłączeniu sygnału PTT(+) sygnał zanika całkowicie po 3,96 ms.
Kolejne pomiary w następnym poście.