UKF & Up

Pełna wersja: PA z Chin na dwa metry
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam tu sp6ix Grzegorz witam wszystkich.
Mam pytanie do nabywców i tych którzy ten produkt uruchomili i jakie mieli trudności,każda informacja jest mile widziana.
Jeśli byłaby taka możliwość, to podeślij info o które PA dokładnie chodzi.
(05-10-2020, 21:13)SQ9MLZ napisał(a): [ -> ]Jeśli byłaby taka możliwość, to podeślij info o które PA dokładnie chodzi.

Witam ,chodzi mi o PA na UHF na podwójnym LDMosie około 120 W ,jak zawsze u nich nie ma typów więc taki opis mogę dostarczyć.Mam go złożony cału i uruchomiony na napięciu 12V -15V .Niby działa ale moc jest stosunkowo mała czego się spodziewałem (tylko 15V z 24V) ,wzrost mocy jakieś10%.Mimo że Bias jest ustawiony na 2.7V jakoś dziwnie się zachowuje i nie znam przyczyny.
(06-10-2020, 10:12)SP6IX napisał(a): [ -> ]
(05-10-2020, 21:13)SQ9MLZ napisał(a): [ -> ]Jeśli byłaby taka możliwość, to podeślij info o które PA dokładnie chodzi.

Witam ,chodzi mi o PA na UHF na podwójnym LDMosie około 120 W ,jak zawsze u nich nie ma typów więc taki opis mogę dostarczyć.Mam go złożony cału i uruchomiony na napięciu 12V -15V .Niby działa ale moc jest stosunkowo mała czego się spodziewałem (tylko 15V z 24V) ,wzrost mocy jakieś10%.Mimo że Bias jest ustawiony na 2.7V jakoś dziwnie się zachowuje i nie znam przyczyny.

Trzeba by rozmontować i sprawdzić po kolei wszystko. Miałem podobnie z PA na krótkie. Niestety trzeba po nich poprawiać.
Złożyłem to PA, działa. Układ biasu dość prosty, ale sygnał na wyjściu całkiem znośny, przy zasilaniu 28V osiąga na wyjściu nominalne 100W. Pamiętam, że musiałem lekko poprawić dopasowanie wejścia, było chyba tylko -6dB. Uważać na sterowanie, 1W wystarczy żeby rozpędzić MRF'a do pełnej mocy.

Główna skarbnica wiedzy tutaj: http://g4fev.atspace.com/mrf186linear.htm
(06-10-2020, 21:35)SQ9MLZ napisał(a): [ -> ]
(06-10-2020, 10:12)SP6IX napisał(a): [ -> ]

Trzeba by rozmontować i sprawdzić po kolei wszystko. Miałem podobnie z PA na krótkie. Niestety trzeba po nich poprawiać.
Trudno się tu ogarnąć z wpisami ,więc po kolei. Rozmontować to już nie bardzo ,kilkakrotnie już sprawdzałem  wszystko jedynie co to nie sprawdzałem przy pełnym napięciu 24V (brak zasilacza ,który już mam od kilku godzin) .
SQ3SWF to cenna uwaga dziękuję ,jeżeli nie było by trudności to podaj jaki jest bias i dzięki za link bardzo przydatny.
Wygląda na to, że ten sam producent PCB przygotował wersję na 2x MRF300   500W

https://pl.aliexpress.com/item/4001279704192.html

Godne zaintereowania przypuszczam.
(07-10-2020, 15:58)SO3Z napisał(a): [ -> ]Wygląda na to, że ten sam producent PCB przygotował wersję na 2x MRF300   500W

https://pl.aliexpress.com/item/4001279704192.html

Godne zaintereowania przypuszczam.

Nie miał bym z czego zasilać tego w polu,cena jeszcze do przełknięcia jak na taki kawałem wzmacniacza choć to nie dla mnie.
Na FB w RF SSPA Builders ktoś już na nie narzekał.
Tak też to czytałem,ale też czytałem że Rosjanie sobie chwalą te płytki ze względu na to że są i to nie tak holendernie drogie.