Na allegro pojawiły się OCXO z generatorem CTI OSC5A2H02 w cenie 40-100 zł.
Andrzej SP2FRY zaryzykował kupno i przywiózł generator do Swornychgaci .
Paweł miał okazje do zmierzenia nowym miernikiem szumów fazowych . Ja zabrałem
generator do Kutna żeby przyjrzeć się stabilności .
Po 30 minutowej rozgrzewce włączyłem godzinny pomiar ( niebieski) , po którym wykonałem krótki
test stabilności termicznej polegający na położeniu na mierzonym generatorze małego radiatora (fioletowy)
Wykres zielony przedstawia różnice częstotliwości po dwunastogodzinnej pracy generatora .
Widać znaczne zmniejszenie dryftu , jest on mniejszy od pokazanego dla porównania generatora Oscilloquartza .
Większe są natomiast fluktuacje które powodują że wykres ADEV CTI przebija osciilloquartza powyżej 1000s.
Na koniec wtopa , generator nie da się ustawić na 10 MHz brakuje 0.8Hz.
Wina jest po stronie układu podającego napięcie strojenia , jest za wysokie .
Andrzej SP2FRY zaryzykował kupno i przywiózł generator do Swornychgaci .
Paweł miał okazje do zmierzenia nowym miernikiem szumów fazowych . Ja zabrałem
generator do Kutna żeby przyjrzeć się stabilności .
Po 30 minutowej rozgrzewce włączyłem godzinny pomiar ( niebieski) , po którym wykonałem krótki
test stabilności termicznej polegający na położeniu na mierzonym generatorze małego radiatora (fioletowy)
Wykres zielony przedstawia różnice częstotliwości po dwunastogodzinnej pracy generatora .
Widać znaczne zmniejszenie dryftu , jest on mniejszy od pokazanego dla porównania generatora Oscilloquartza .
Większe są natomiast fluktuacje które powodują że wykres ADEV CTI przebija osciilloquartza powyżej 1000s.
Na koniec wtopa , generator nie da się ustawić na 10 MHz brakuje 0.8Hz.
Wina jest po stronie układu podającego napięcie strojenia , jest za wysokie .