"Lekki" rotor do statywu - wykonanie
Pokazałem "nasz" rotorek na Łosiu...stał na przyczepce Smile więcej było pytań o rotorek niż o przyczepkę Smile chętnych na jego zakup było ze 30 Smile
Odpowiedz
Ciekawe, ilu chętnych będzie w Zieleńcu.... :-)
Odpowiedz
Od kilku dni testowany jest sterownik K3NG w wersji "eco"do rotora 
Funkcje sterownika :
Brak czujników położenia
dlatego sterownik jest dla osób wiedzących jak on działa. 
Tracking autonomiczny księżyca i słońca z dowolnej pozycji po wyzerowaniu lub po wcześniejszym przypisaniu położenia księżyca lub słońca  .
Przypisanie położenia księżyca lub słońca jako pozycji rotora i ich  śledzenie 
Zerowanie pozycji rotora  - w terenie ustawiamy na mech  Big Grin .Ustawiamy azymut  na północ i elewacje na zero .Przycisk zero ustawia wskazania rotora na "0"
Funkcja dwóch prędkości zgrubna i precyzyjna .
Komunikacja via rs232 obsługa przez pstrotator. 

Drugim sterownikiem jest wersja z lcd nextion taka sama jak u Tomka SQ6QV 

Marek SP4ELF
Odpowiedz
Powoli coraz więcej sprzętu się pojawia.Juz wiadomo mi o sześciu egzemplarzach rotora .
Ostatnie dwa egzemplarze :

Dodatkowo kilka fotek z montażu:

Marek SP4ELF
Odpowiedz
A mogłem numer do Ciebie nalepić na Łosiu Big Grin
Odpowiedz
Dobrze ze tylko sześć osób złożylo Tongue .
Zaskoczyla mnie różnica grubości w przekładniach . Moga być problemy z składaniem. Kolega zakupił wersje odchudzona przekładni. Jest różnica w jej  szerokości. 
Zamiast prostego montażu wału elewacji trzeba trochę zmienić podejście do składania. Można użyć większej ilości podkładek z wycięciem na klin lub walczyć z składaniem na oryginalnych podkładkach dystansowych .Da radę to zrobić tylko elementy trzymające wał  trzeba montować pojedynczo po każdej z stron .Kliny na wale z końców montujemy wtedy na końcu.  Dla ułatwienia szczypce do pierścienia segera muszą być kątowe. Bardzo to ułatwi montaż .
Marek SP4ELF
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości