EME/DATV na przyczepce - w budowie
Obiecałem jakieś zdjęcia z budowy...

Mechanika jest w zasadzie gotowa, dziś sprawdziłem część elektroniczną.
Rotor ma enkodery optyczne na silnikach, żeby z nich skorzystać zainstalowałem układy zliczające LS7366R które odczytuje Atmega2560.
ATmega będzie też sterować PWM przez mostki H (moduły BTS7960) i tam będzie się wykonywał kod regulatorów PID położenia i prędkości.
ATmega jest podpięta do ciut przerośniętego Raspberry (RockPi 4) z którego jest programowana i z której będzie realizowane sterowanie azymutem i elewacją (na wyższym poziomie).

Przekaźniki służą do zabezpieczenia całości przed głupotą programisty (krańcówki (tutaj mam czujniki zbliżeniowe), odblokowanie hamulców). Jutro będę to spinał.

W skrzynce dopiero zaczyna się zagęszczać, będzie tam jeszcze więcej urządzeń.

Ten ruch to z 5000 impulsów na enkoderze, taką to ma rozdzielczość przekładnie są bezluzowe.
Ładne cacko, czy to jest to co do Zieleńca przywieziesz?
Atmega z RPi po SPI czy przez UART gada?
Tak właśnie to zaciągnąć zamierzam.
Atmega po UART będzie gadać, tam się tak spieszyć nie będzie. Mogłem zrobić bez ATmegi na tym Rockpi, ale byłoby wtedy trudniejsze do replikacji, a też enkodery i cała reszta jest tu w zasadzie 5V - trzeba by konwertery zakładać, więc może ta ATmega wyrobi z obliczeniami Smile powinna.
zawsze możesz zamienić np. na STM32F103 (Bluepill) i bez konwerterów napięcia się obejdziesz.
Mostki chodzą z 3V a część wejść STM akceptuje 5V, no i masz mocny procek 32bity
Tak, STMka ma też licznik który do pewnego stopnia mógłby zastąpić LS7366...
Też mi się podoba.
W moim nowym sterowniku stacji jestem trochę lepszy  jeżeli chodzi o ilości zastosowanych chińskich przekaźników.  Big Grin
Dostępne "nano" moduły ARM-owe na STM32F103 mają możliwość bezpośredniej obsługi enkoderów kwadraturowych, przy czym są zdecydowanie wydajniejsze od AVR-ów stosowanych w modułach Arduino i Arduino-pochodnych. Poniżej 20zł kosztują podobne moduły ze zmiennoprzecinkowymi obliczeniami wspomaganymi sprzętowo - wystarczy wyklikać na znanych portalach typy STM32F401 czy STM32F411. Tak więc mocy obliczeniowej nam nie zabraknie a efekt aplikacji w głównej mierze będzie wynikał z wykorzystania dostępnego oprogramowania.
Układów LS7366 osobiście bym unikał, bo to już dziś "egzotyka". Ich czas to lata kiedy w automatyce górowały układy 8051.

Przy okazji, ciekawy jestem czy ktoś już bawił się kosztującymi mniej niż paczka papierosów modułami Raspberry Pi Pico ?
3 wieczory później...
mam już podpięte i sprawdzone krańcówki i procedurę zerowania (ustala zero dla enkoderów na podstawie czujników zbliżeniowych na przekładniach) czyli przywiązuje koordynaty rotora do platformy - teraz trzeba pomierzyć "gdzie jest" platforma.

(16-07-2022, 21:39)SP2IQW napisał(a): Układów LS7366 osobiście bym unikał, bo to już dziś "egzotyka". Ich czas to lata kiedy w automatyce górowały układy 8051

Przy okazji, ciekawy jestem czy ktoś już bawił się kosztującymi mniej niż paczka papierosów modułami Raspberry Pi Pico ?

Masz rację te LS7366 nawet ciężko dziś kupić, szukałem nowszych zamienników ale nic nie znalazłem.
STM32 nie mają dokładnie takiej funkcjonalności - jest różnica na korzyść LS7366, ale to już detale.

Bardziej egzotyczne STM32 też nie są dziś łatwe do kupienia, a popularne Bluepille z ali...to podróbki...działające prawie tak samo - odkryłem to sam przy okazji, że jedna z funkcji alternatywnych na pinach nie działała...zmarnowałem kiedyś dwa dni na to Sad są najtańsze, ale mam uraz do nich.
https://hackaday.com/2020/10/22/stm32-cl...-the-ugly/

Ale wydaje mi się, że MCU kompletnie nie ma znaczenia.

Co do raspberry pi pico - tak, 3 sztuki leżą na biurku - i te mają bardzo ciekawe programowalne GPIO, które potrafi robić sprzętowy interfejs do enkodera. Tylko ciągle nie miałem czasu się za nie zabrać na poważniej.
Nie mam dziś już siły pisać.
tu jest skrót:

a tu dłuższe marudzenie Smile
Pierwsze testy zakończone. Działa!
Teraz trzeba powiesić na tym jakieś radio Smile

Wygląda kosmicznie....
No ładne cacko ...
Kolejne 3 wieczory pracy...udało mi podłączyć nowe akumulatory, zamontować kamerę (i już prawie podłączyć Smile ), dorobić mocowania, żeby ograniczyć wibracje anteny podczas transportu i żeby było na czym rozwiesić plandekę, dorzucić balast...a także pierwszy raz wepchać przyczepkę do garażu autem, bo już się za ciężka zrobiła a mam pochyły zjazd i głupio być przejechanym przez przyczepkę Smile
PA trafiło na talerz....ciąg dalszy kablowania...
EME to w 70% mechanika, 10% elektryka, 20% radio....powiedzcie mi, że jest inaczej ?

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości