Spliter/diplexer-TRX/TRV SDR
Do nauki obsługi programu KiCAD zabierałem się kupę czasu , ciągle brakowało chęci i czasu .Dzięki pomocy Pawła SQ1GQC i krótkim zdalnym nauczaniu obsługi programu powstał pierwszy projekt wykonany w KiCAD .Postanowiłem wykonać spliter /diplexer do mojego  zestawu z TRX SDR.Można kupić gotowe urządzenia na pewnym portalu aukcyjnym ale parametry separacji są takie jakby ich nie było Smile .Postanowiłem wzorować się na schemacie Eddy'ego PE9GHZ delikatnie unowocześniając go .W trakcie projektowania pcb Matthias DD1US zaproponował małą modyfikacje układową pod kątem pracy via QO-100 .Został dołożony dodatkowy przekaźnik do przełączania wejścia antenowego na przemian z LNB i dodatkowe opcje sterowania .Na pcb znajduje się układ Bias T do zasilania LNB ,sterowanie PTT po kablu wcz.,-PTT ,+PTT oraz VOX wcz.Całość mieści się w obudowie "Schuberta" o wymiarach 55x55x30 mm .
Dziękuje Pawłowi SQ1GQC za pomoc przy opanowaniu  obsługi KiCAD i dla Matthiasa DD1US za jego uwagi i propozycje zmian układowych .

.pdf   SP4ELF-DD1US.pdf (Rozmiar: 51,48 KB / Pobrań: 26)

73 Marek SP4ELF
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości